hits

jmdrawing

En åpen og ærlig blogg som handler om livet som kronisk syk på både godt og vondt. For tiden studerer jeg interiør i Trondheim, og elsker å tegne på fritiden.

Kategori: Analyser av film og serier

Analyse av SKAM episode 11:11

 • Publisert: 09.08.2016, 20:10
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!) + advarer om ekstra langt innlegg

  Etter en lang ferie er det godt å endelig være tilbake på bloggen igjen. Nå som det nærmer seg skoletid tenkte jeg det passet fint med litt mer analyseinnlegg av SKAM. Selv etter å ha sett episoden flere ganger får jeg enda klump i halsen, og tårer i øyene hver gang jeg ser den. Episoden treffer meg så dypt inn i hjertet. Det er mye som skjer. Vi får både oppklart en del spørsmål, men også nye spørsmål dukker opp som får i alle meg til å ville vite mer.

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er ellevte og siste episoden av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Episoden er på hele 34 minutter og 55 sekunder, så med andre ord er det den lengste episoden hittil. Naturlig med tanke på at det er slutten av sesongen, og her spares det ikke på kruttet for å si det sånn. Både store avsløringer kommer frem, i tillegg til nye ubesvarte spørsmål. Resten av analysene finner du her om du ønsker å lese de.

  Handlingsresymé:

  Her starter episoden med at det er neste morgen etter festen. Jentene lager frokost mens de venter på at Vilde skal våkne etter gårsdagens fest. Rundt frokostbordet er stemningen litt pinlig, og ingen vet helt hva de skal si. Vilde sa til dem i søvne at hun var gravis og muligens har drept barnet, så ingen tørr å si noe i tilfelle det egentlig ikke var noe de skulle vite. Vilde selv sier hun ikke husker noe fra gårsdagen, ergo hun husker ikke at hun har sagt dette til dem. Til slutt sier Noora det rett ut, og ett nytt besøk til skolelegen blir tatt. 

  Før timen hos skolelegen møter Eva og Noora først på William som gjør det veldig tydelig at han er interessert i Noora. Rett etterpå støter de på Isak som kompliserer ting litt. Han har veldig lyst å prate ut men Eva vet ikke om hun klarer å være rundt han. Først sent den skoledagen får de time hos skolelegen. Her blir det konstatert at det er ikke graviditet, men heller bare veldig oppblåst mage.

  Eva og Isak får møtt hverandre, og her kommer det frem ganske mye ting som har skjedd mellom hele sesongen. Man får oppklart en del ting. Eva bestemmer seg også nesten i slutten av episoden at hun er den som vil gjøre det slutt med Jonas for hun trenger å komme seg videre i livet. I tillegg føler hun at Jonas fortjener noen bedre. Helt i slutten av episoden er alle samlet for å være med på julegrantenning der en kjempe stor avsløring av Isak kommer frem. 

  (Bildet er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  Synsvinkelen gjennom hele serien har vært "flue på veggen" hvor vi hovedsaklig har fulgt Eva hele veien, men også blitt litt mer kjent med de andre karakterene. Det har vært en fin måte å holde Eva i fokus på, men latt oss få ett forhold til de andre. Ikke bestandig alt som blir sagt, men mye vises gjennom følelser. 

  F.eks. klemmer Ingrid Eva på slutten under julegrantenningen, og her er det virkelig mye som skjer. Serien starter med at de er ordentlig uvenner, men slutter med at de skværer opp mellom seg. Nesten ingen ord som blir sagt, men du både ser, hører og skjønner at følelsene mellom dem er blitt bedre gjennom sesongen. Ellers i serien har det kommet masse eksempler på hvor viktig følelser, og uttrykk har vært. At ikke alltid man trenger en dialog for å få sagt det. I en tidligere episode kranglet f.eks. Eva og Jonas mens busser og biler kjørte forbi. Vi så dem, men hørte ingenting. Allikevel kunne vi skjønne hva som foregikk. Det er en veldig fin måte å fortelle ting på, og det er ikke vanskelig å forstå hva som foregår. 

  Struktur og dramaturgi:

  Så langt har handlingen skjedd kronologisk der vi begynte å følge dem på starten av skoleåret, og frem til jul som er sesongavslutningen. Ca. ett semester er en fin måte å følge dem på, selv om det er trist at sesongen varer så kort. Igjen gjør det at episodene ikke blir så lange, så det blir lettere å følge serien. Episodene har det de trenger for å vekke interessen, komme med svar, og pirre oss til å ville se mer.

  Gjennom sesongen syns jeg det har vært spennende å følge med på alle konfliktene som har vært. Syns det har vært en fin variasjon med konflikter, og ikke bare fra Eva sin side. Man føler at egentlig alle karakterene har vært igjennom en eller annen konflikt. Noen har vi gjettet oss til hva det kan være, mens andre har vært åpenbare. F.eks. vet vi ikke 100% sikkert at Vilde har spiseforstyrrelse, mens vi kunne enkelt se at Eva ble lei seg for hver gang Jonas løy til henne.

  Største konflikten som i alle fall er rød tråd gjennom serien er hele krangelen mellom både Eva og Ingrid, men også mellom Eva og Jonas. Elsker at disse små konfliktene i tillegg dukker opp. Eksempel på det er at Willam gjør det veldig tydelig at han vil ha Noora, men hun igjen vet at Vilde liker William. Noora er mest redd for at Vilde skal bli mer såret, men en del av meg tror Noora liker William. Fint måte å bli litt mer kjent med de andre, og se hvilke personligheter de har. 

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Det er fint variert bruk av scener igjennom hele sesongen hvor vi har blitt veldig godt kjent med både faste plasser, men også nye steder. Det er ikke for mange plasser heller. Jeg liker i alle fall å kunne assosiere ting med hverandre som i skolegården tenker jeg både på første episode, men også scenen hvor Iben (ekskjæresten til Christoffer) skulle ta Eva i tillegg til mange andre ting. Når jeg tenker på hjemme hos Eva tenker jeg spesielt på når alle skulle passe på Vilde, og slik fortsetter det for de ulike plassene. Litt morsomt å tenke på er at skolen faktisk eksisterer, og at det er en videregående til vanlig.  

  Elsker alle mulige måter de har klippet på gjennom hele sesongen. Ikke bare har det vært alt ifra de rolige scenene, men vi har fått scener hvor klippingen har skjedd veldig fort. Mine favorittscener fra sesongen er scenen hvor Iben skal ta Eva i skolegården, scenen der Eva og Jonas kliner skikkelig på morgen på hytteturen, og scenen der Eva og Jonas gjør det slutt. Sistnevnte scene er en av scenene som skjer i denne episoden. 

  Beste av alt må ha vært bruken av musikk for det har vært så planlagt alt sammen. Hver sang har vært nøye planlagt noe man merker veldig godt. Et veldig godt eksempel på det er en scene hvor Eva er skikkelig sur på Isak, så hun er på vei til han. Testen i sangen sier bokstavelig talt "Run boy, run" som forsterker alt i scenen så godt. Spesielt i siste episode er mye julemusikk brukt. Ikke bare for å skape julestemning selvfølgelig, men også for at jula blir sett på som tiden hvor man tilgir, skal være glad i hverandre, og passe på hverandre. Bakgrunnsstøyen er i tillegg også med på å hjelpe veldig på stemningen, noe de har vært flink til å utnytte på de rette plassene. 

  Hozier: Take Me To Church

  (Blir brukt under scenen hvor Eva og Jonas har sex)

  Lys og miljø:

  I selve episoden er det ikke så mye å si om lyssettingen annet enn at de har gjort det de vanligvis bruker som er å bruke lyset når de kan det. Kan se ut som ett mønster som går igjen med at de prøver å bruke mest mulig naturlig lys. Varierer selvfølgelig alt etter når det er på dagen, men det virker veldig lyst selv ut på dagen, så tror mye av filmingen foregår mens det er lyst. Når høsten/ vinteren kommer er det jo ett kjent fenomen at det blir mørkere ute, så tror de har vært veldig flink på å utnytte tiden de har hatt til råde.

  Miljøet rundt har i tillegg blitt veldig flittig brukt. Du har alltid en følelse av at det er masse mennesker på skolen, på cafeen de var på tidligere i sesongen hørtes det ut som det myldret av mennesker osv. Føles nesten ut som de filmer hver episode uke for uke i stedet for å filme alt på engang. Er det høst på ekte er det høst i serien. Det liker jeg veldig godt for det føles enda mer virkelighetsnært. Jeg fikk i alle fall nesten en følelse av å gå på skole sammen med dem. Begynte riktignok ikke se serien først før etter ei stund det var kommet ut, men likte det veldig godt. 

  Karakterene, klær og sminke:

  Noe som jeg virkelig liker i serien her er alle karakterene som er med. Det er ei god blanding av mange forskjellige personligheter, og de som er sterke kan fint vise seg å være sårbare, og omvendt. Du vet så lite, men allikevel så mye om dem gjennom den informasjonen du får. Gjennom første sesong ble jeg veldig glad i alle jentene i gjengen for de har hver sin rolle, og så unike personligheter. 

  Valget av klær gjennom sesongen har vært kjempe bra. Det er ikke fokus på merkeklær, dermed er jentene også sminket veldig naturlig. Veldig få serier opererer med dette konseptet, men bra at noen gjør det. Ikke alt handler om sminke, og klær, men heller budskapet. Så klart har jentene litt forskjellige måter å både kle og sminke seg som er veldig lett å kjenne igjen i. Stilen reflekterer veldig godt dem som personer, f.eks. er Vilde litt mer glad i å pynte seg, mens Chris er litt mer gutte jente i stilen sin. Vilde er f.eks. mye mer opptatt av utseende enn Chris, så da passer det dem veldig godt.

  Konklusjon med tema og budskap:

  Budskapet i selve episoden tror jeg er tilgivelse, og at man kan skværet opp uansett hvor mye som har skjedd mellom en. Eva skværer jo ikke bare opp med Jonas, men også Isak som hun endelig har bestemt seg for hun skal tilgi. Ingrid er vell den mest spesielle personen hun skværet opp med tanke på all historien de har ilag. 

  Sesongen i seg selv har tatt opp ganske mange viktige temaer som jeg tror mange kjenner seg godt igjen i. Videregående kan være veldig skremmende for noen. Mye nytt som skal skje, og ofte føler man at man ikke kjenner noen. I serien møter vi Eva som nesten ikke har venner, og føler seg veldig ensom i starten. Til slutt ender hun opp med å ha veldig gode venninner som er der for livet ut. Det beviser at alle kan få seg venner om de går inn for det, og ønsker det. Man trenger heller ikke ha mange for å føle seg elsket, i tillegg setter sikkert Eva pris på litt jentetid igjen ettersom det bare har vært hun og Jonas ei stund. 

  I løpet av serien viser man også at ingen er perfekte, og alle har litt hemmeligheter. Selv om noen sårer deg gir det deg ikke rett til å gjøre det samme, men det er lov å gjøre feil. Alle gjør en feil eller to som er fint å vise. Vi er tross alt mennesker, og ingen kommer ut av videregående uten minst en feil, liten eller stor kan variere. Alt kan skje, og det som er fint er at man kan alltids starte på nytt om man ønsker. Ingen stopper deg i fra å bestemme hvilken person man ønsker å være. Det er også viktig å få frem at ikke alle vet hvem man er heller på videregående, så om man må finne seg selv er det helt naturlig.

  Er veldig spent på sesong to som kommer om hva som skjer videre. Som nevnt tidligere tror jeg det kommer til å skje enda mer ting mellom Noora og William, og en del av meg tror de faller for hverandre. Vilde derimot kommer til å bli lei seg, noe jeg tror hun allerede er. Hun er veldig opptatt av hvordan hun ser ut, og gradvis gjennom sesongen har hun hatt endringer. Først var hun mest opptatt av bussen, og hvordan de skulle tjene penger. Nå er hun veldig fiksert på utseende som jeg tror har stor sammenheng med William. Tror Vilde skal være en person som for alt i verden bare ønsker å passe inn. Hun finner en gutt som liker henne for den hun er, men så viser det seg at det betydde ingenting. Da må Vilde prøve å gjøre alt for at William skal like henne igjen. Fins mange jenter som er i samme situasjon. At William er ganske stygg mot Vilde hjelper heller ikke. Dårlig selvtillit kan også komme av det enorme kroppspresset som eksisterer i dagens samfunn. Er veldig spent på hva som skjer videre med Vilde, og om vi får vite mer om henne. 

  En annen karakter jeg dør av å få vite mer om er Isak som kanskje viser seg å være homofil. Det er også ett tema som er viktig å ta opp. Ikke bare for at homofili burde være akseptabelt i dagens samfunn, men også at mange kan føle seg usikre av å komme ut av skapet. Mange flere kan kjenne seg igjen i serien, og fint at de tar opp det. Fins så mange problemstillinger de kan ta stilling til, og så mye konflikter som kan oppstå. Mange flotte budskap også som er veldig viktig, for alle burde bli akseptert for den de er. Blir spennende å se om Isak virkelig er forelsket i Jonas, eller om serien lurer oss til å tro det. Håper litt på at Isak faktisk er homofil, men da igjen blir det spennende å se hvordan Jonas takler dette. 

  Hva syns du? Hvordan syns du første sesongen har vært?

  Er dette noe du vil at jeg skal fortsette med, så rop gjerne ut. Trenger tilbakemeldinger på om jeg skal fortsette med dette, og gjerne konstruktiv kritikk på hva som er bra og dårlig. Tusen hjertelig takk for at nettopp du har lest analyseinnleggene mine, setter uendelig stor pris på det.

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #kjæresteproblemer #vennskap #uvenner #ungdom #jul #sesongavslutning #homofili #tilgivelse #spennende #ungdomsserie #videregående #nystart #analyse #kjærlighet #graviditet #spiseforstyrrelse 

 • Publisert: 09.08.2016, 20:10
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">6 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 10:11

 • Publisert: 05.07.2016, 19:30
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!) + advarer om langt innlegg

  Herregud! Nest siste episode, og vet ikke med dere, men jeg dør litt av spenning. 

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er tiende episode av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Episoden er på 20 minutter og 12 sekunder, så episoden har en fin lengde. I denne episoden handler det mye om blant annet viktigheten med gode vennskap, og at man står sammen uansett hva. Handler også om hvordan løgn inntar deg, og at sannheten alltid kommer frem for en dag noe som ikke alltid skjer på en måte man vil selv skal skje. 

  Handlingsresymé:

  I denne episoden starter det med at Eva har prøvd å få tak i Isak, men han svarer ikke. Hun har fått vite at Isak er skyld i at Iben fikk vite om kysset mellom henne og Christoffer på den Halloweenfesten, og hun ønsker svar fra Isak. Det viser seg derimot at Isak har familieproblemer, noe hun får vite av Jonas. Eva lar derfor være å mase mer på Isak, så hun drar hjem. 

  Neste dag sitter jentene i kantinen, og har lunsjpause. Uventet dukker Vilde opp, som blir litt ett litt rart møte. Det kan se ut som Vilde lyver om at hun er opptatt da hun blir tatt i fersk gjerning. Vilde forteller at hun skal møte Ingrid og gjengen hennes, men når de dukker uforventet opp i kantinen ser de bare rart på henne. Enda rarere blir det når Eva neste dag skal skynde seg litt. I en trappeoppgang løper hun opp mens hun er opptatt med noe annet. Jonas er samtidig på vei ned, så de klarer å dulte borti hverandre. Her har de en litt små pinlig, men også litt flørtete samtale hvor Eva også får vite at Isak har det litt bedre.

  I slutten av episoden har Iben fest hvor jenter og førsteklasse gutter er invitert. Isak dukker opp så Eva benytter sjansen til å konfrontere Isak mens hun kan. Det hun ikke regnet med er grunnen til hvorfor Isak gjorde det som hun i det hele tatt ikke hadde forventet var grunnen. Vilde dukker opp etterhvert, men har besvimt, så det er ganske dramatisk på slutten av episoden. 

  (Bildet er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  Som ellers i resten av sesongen er det Eva vi følger som "flue på veggen", i tillegg til litt de andre som er med. Her surrer det mye tanker rundt om hvorfor Isak valgte å gjøre det han gjorde, og enda flere tanker surrer i hodet mot slutten av episoden når vi får vite grunnen. 

  Noe annet som også får både oss og karakterene til å tenke er i en scene helt mot slutten hvor Vilde er veldig full. Hun har kastet opp, og jentene har lagt henne i sengen til Eva, mens de ligger rundt henne. Etter at lyset er slukket sier plutselig Vilde at hun tror hun har drept barnet til William. Lyset blir skrudd på, og alle ser bare på hverandre med rare blikk. Det har vært stille mellom dem, men vi vet de har hatt ubeskyttet sex. Her er det fryktelig mange ubesvarte spørsmål som dukker opp, og vi må lese mellom linjene på ut ifra hvordan karakterene reagerer. Det er heller ingen dialog, så vi må bare tenke selv hva de kan tenke. 

  Struktur og dramaturgi:

  Jula har kommet, og slik som i resten av episodene er handlingen fortsatt kronologisk. Vi får hint om det når Iben forteller om festen sin hvor temaet er nissejenter som er typisk jul, i tillegg jobber Chris med en oppgave på skolen hvor hun har valgt en julesang. Her foregår handlingen litt forskjellige plasser, og nye plasser. Vi ser skolekantinen for første gang, og vi er hjemme hos Iben. Fin måte å bryte opp litt slikt at lokasjonen ikke alltid blir den samme.

  Hovedkonflikten i denne episoden er mellom Eva og Isak, men Isak er ikke klar over at Eva vet noe så klimakset kommer ikke før på slutten av episoden. En liten konflikt er det med Vilde også i med at hun åpenbart prøver å skjule at hun er på russebussen til Ingrid. De to konfliktene sammen gjør at handlingen ikke blir kjedelig, og at det hele tiden føles ut som noe skjer uten at det blir for mye. Fin måte også at selv om det skal handle om Eva at det ikke blir for mye om henne, det skaper litt mystikk siden vi vet noe skjer med Vilde, men ikke hva.

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Liker veldig godt hvordan den første sangen passer naturlig inn. Det er midt i første scene hvor Eva er på vei til Isak. Tittelen på sangen heter "Run boy run", og ikke vanskelig å skjønne at den var ment for å spilles da. Dette er lagt inn veldig bevisst i med at det forsterker hele scenen. Under festen er musikken litt høyere samt bakgrunnstøy som mennesker som ler, og har det gøy. Typisk fin måte å gjøre det på for at vi skal få en følelse av fest. I slutten har de nesten ikke dialog når Vilde bæres hjem til Eva, men uttrykkene og måten de spiller på gjør at vi skjønner på en måte hva de snakker om uansett. Fin måte å få frem følelser og ord uten dialog.

  Det er veldig rolig klipperytme jevnt gjennom episoden i med at det ikke er så mye klimaks før på slutten. På den måten bygger de opp episoden slik at vi sitter igjen ekstra sjokkerte når det først skjer. Uten forvarsel kan gjøre ting veldig spennende i med at vi ikke fikk noe forvarsel om at hverken Isak eller Vilde kom til å være der.

  Det er også fint variert mellom bildeutsnitt, og hvordan de har brukt kamera. I noen scener er det enklere å se når de bruker håndholdt kamera, mens andre scener kan de ha brukt kamera på stativ. Liker også at når f.eks. i de scenene hvor Eva, og Jonas prater er det mer nærbilder av dem, og ikke så mye av det som skjer rundt. Det fine er at vi får en mer intim følelse, og at det handler om dem. Er det flere inkludert bruker de større bildeutsnitt slikt som i første kantine scenen. Det er allikevel gjort litt bevist at det ikke skjer så mye "støy" rundt dem så oppmerksomheten ikke skal trekkes bort. Da er det heller lagt på lyd av mennesker som prater med hverandre. 

  musicnodes

  Woodkid: Run Boy Run

  (Den sangen som blir brukt i begynnelsen når Eva er på vei til Isak.)

  Lys:

  Her er det brukt veldig lite mørke scener for mesteparten av handlingen skjer på dagen. Selv under festen er det ganske belyst, men litt dempet for å skape en litt "festfølelse". Når Sana bærer Vilde hjem til Eva er det mørkere ute for å vise at det er kveld, men så snart de er inne hos Eva er belysningen omtrent samme som på festen. 

  Fin måte å vise at det mørkt ute selv om vi vet at det er fredagskveld, og at det er litt mørkere inne er en fin måte å vise at mørketiden er rett rundt hjørnet. Hadde det vært tidligere på dagen ville det muligens vært lysere, men den dempet belysningen gjør ting også litt koselig. Ikke akkurat vanlig å ha flombelysning på fest, da demper man gjerne for å skape rette stemningen. 

  Konklusjon med tema og budskap:

  Det første temaet jeg tenker på i episoden er løgn og hva det kan forårsake. Isak har valgt og ikke si noe til Eva for vi viste ikke at han var den som fortalte Iben om alt sammen, men Eva kunne også fortalt Jonas om alt sammen mye tidligere. Hun skylder på at Isak har ødelagt alt som er forsåvidt sant, men hun har på en måte seg selv å takke også. Løgn er aldri en bra ting, og man ender fort opp med å bli såret. Det er veldig trist det som har skjedd med Eva, men tror sannheten ville kommet frem uansett. 

  Vennskap er noe som kommer veldig sterkt frem, og at gode vennskap er der når man trenger dem aller mest. Selv om Vilde ikke lengre er sammen med Eva og dem stiller de opp for henne når hun kommer på festen for så besvime. Eva, Noora, Chris og Sana ville aldri etterlatt Vilde alene, og syns det er veldig symbolsk at Sana er den som f.eks. bærer henne hjem. Vilde tror Sana hater henne, og de har alltid hatt ett litt anspent forhold, men Sana bryr seg om Vilde innerst inne. Det er en veldig sterk scene for ikke bare viser den hvor viktig det er med venner, men den viser også at om man holder sammen kan man klare alt. Vilde har fått i seg veldig mye alkohol som ikke er bra, men til tross for de valgene hun har tatt velger vennene og ikke bry seg om det. Det viser også en litt realitet på hvordan en fest kan ende, og at man skal være forsiktig. 

  Tror konklusjonen med episoden er at ærlighet egentlig varer lengst, og at man skal være litt kritisk til hva mennesker sier. Hadde Eva vært ærlig med f.eks. Jonas kunne kanskje de enda vært sammen, for til slutt ble det mye løgn mellom dem begge. Det gjør det ikke rett av Isak og sladre på Eva når han lovte å holde det hemmelig, så hadde han også bare vært ærlig fra begynnelsen av kunne ting vært lettere for han også. Han er forelsket i Eva, men i med at hun ikke viste så hvordan kan hun ta hensyn? En annen ting er hvordan Isak forteller at han liker Eva som for meg ikke er helt troverdig. Kan han si at han liker Eva for å skjule noe annet? Det har jo kommet hint om at han muligens kan være homofil, så er det Jonas han håpte han skulle bli sammen med ettersom det endelig ble slutt mellom Jonas og Eva? 

  Jeg har en teori om at Isak egentlig bare vil få det til å virke som at han liker Eva kjempe godt ovenfor henne slik at han kanskje får litt mer sympati, men også slipper å fortelle hele sannheten. Jeg tror også han unngår henne for han ikke viste hva han skulle si om hun kom til å spørre hvorfor, for jeg tror han viste om at konfrontasjonen kom til å skje engang. Tror ikke helt Vilde er gravid selv om det mulig i med at hun og William ikke brukte kondom, men tror brekningene vi hørte i forrige episode kommer av spiseforstyrrelsene. Har en teori om at hun er mer opptatt av William enn hun vil innrømme, og at når han sa hun ikke var perfekt må hun gjøre alt for å bli perfekt for han igjen. 

  Hva tenker dere? Kan Vilde være gravid, eller er det noe annet? Virker Isak overbevisende nok til at vi skal tro han er forelsket i Eva?

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #ungdom #vennskap #alkohol #fest #løgn #konfrontasjon #forelskelse #kjærlighet #sannhet #såret

 • Publisert: 05.07.2016, 19:30
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">2 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 9:11

 • Publisert: 03.07.2016, 19:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!) + advarer om langt innlegg

  Lenge siden jeg nå har kommet med en analyse av SKAM, så tenkte derfor at jeg kunne komme med en nå som det er "tørkeperiode" Ja, jeg vet det er trist, men gleder meg veldig til sesong tre da!   

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er niende episode av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Episoden er på 20 minutter og 46 sekunder, så episoden er sånn passelig lang. Det begynner seriøst å nærme seg sesongavslutning, og i denne episoden tar de opp flere temaer som misforståelse, intern krig mellom jenter, det store spørsmålet om hvem man er samt noen andre temaer. Største av dem alle er den interne krigen som foregår mellom Eva og Ingrid som har foregått ei stund, og i denne episoden topper det seg veldig.

  Handlingsresymé:

  Fly flate (unnskyld ordbruken), men for en episode. Her er det mye som skjer på 20 minutter, og vi får masse informasjon. Alt starter med at Eva er på skolen der hun åpner skapet sitt for å finne ett "trusselbrev" fra en russebuss bestående av kun jenter. De kjenner Iben som tilfeldigvis er kjæresten til Christoffer som Eva kysset med for noen episoder siden. Brevet er lite hyggelig, så når hun neste dag er hjemme sitter hun på YouTube og ser på videoer av andre videregående skoler. Eva er fast bestemt på at hun vil bytte skole, og ikke klarer dette mer. 

  Like før hun sender en e-post om skolebytte ringer Isak som kommer med ett godt råd, og som får Eva til å tenke. Neste dag tar hun derfor med seg brevet hun fikk og går ydmykt bort til jentegjengen som styrer russebussen. At de er tredjeklassinger hjelper ikke helt på, men Eva får snakket med dem. Det viser seg at de ikke har sendt noe trusselbrev og kunne brydd seg mindre om slike problemer. Vi ser også tydelig at de sitter å planlegger noe relatert til bussen.

  En litt lettet men undrende Eva drar så for å møte Noora og Sana for å fortelle nyheten. Hun er enda usikker på hvem det kan være, men er glad ingen er ute etter dem i alle fall. Eva unnskylder seg dermed til Noora og Sana som ikke bryr seg så mye om at russen muligens er etter dem. De bryr seg heller ikke så mye om fortiden til Eva. Det viktigste for dem er hvordan hun er nå med dem. Det kommer også frem fra Sana at Ingrid faktisk kysset Christoffer også under Halloween festen som endrer alt. Dette visste ikke Eva, og hun er helt sikker på at Iben heller ikke vet det. Eva vet også at Iben og Ingrid er blitt nærmere venner i det siste, så neste dag drar Eva for å konfrontere Ingrid.

  Eva tar Ingrid med på ett jentetoalett, og her skværer de faktisk ordentlig opp. Eva er oppriktig lei seg, og orker ikke mer krig og baksnakking mellom dem. Ingrid forteller at hun kysset Christoffer, men lite vet de at Iben har stått inne i en bås og lyttet på dem. Hun buser ut, og er lite blid. Eva klarer å unngå enda ett slagsmål, og her kommer det frem fra Iben om hvem som egentlig tipset henne om hvem Christoffer var utro med. Ingen ringere enn Isak, og da kan man spørre seg selv hvorfor?

  (Bildet er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  Synsvinkelen er fortsatt "flue på veggen" hvor vi står litt utenfor å ser på hva som skjer, og følger Eva i hennes liv. I denne episoden får vi masse informasjon som er opp til oss selv å tolke. Under hele episoden er spørsmålet om hvem som kan ha sendt det "trusselbrevet" til Eva, og vi ser tydelig at dette plager henne gjennom episoden selv om hun ikke sier så mye. Ut ifra reaksjonen til Eva på slutten av episoden er hun veldig overrasket over hvem som egentlig sendte brevet, og at Isak er grunnen til at Iben fikk vite om kysset. Her er det masse informasjon å hente mellom linjene, og helt opp til oss selv hva årsaken kan være. 

  Struktur og dramaturgi:

  Det er kronologisk handling som skifter som regel mellom hjemme hos Eva eller på skolen. For hver ny scene så kommer det opp hvilken dag, og hva klokken er slik at vi hele tiden vet det. Det er en fin måte å informere oss uten å bruke mye tid på det. Varierer hvor lang tid det kan gå mellom hver scene, f.eks. noen ganger går det kun en dag, mens andre kan det skifte fra onsdag til fredag. Vi føler vi allikevel ikke mister så mye for informasjonen kommer i scenen, og tiden blir ikke dratt unødvendig ut.

  Det er også blitt mørkere i scener som skjer på kvelden som er gjort veldig bevisst. Siden serien skal på en måte "følge" nåtiden ville det vært kjempe unaturlig at i flere episoder har vi sett høsten komme, og i denne episoden skulle det være mer grønt. Halloweeen har vært som betyr at de antageligvis nærmer seg slutten av november da det er noen episoder siden den scenen skjedde, og noen uker siden i serien. Alle vet at når november kommer, kommer også mørket.

  Hovedtema i episoden er fortsatt en store konflikten mellom Eva og Ingrid, men som vi endelig får en liten avslutning på. Vi får svar på hva som har skjedd, og at Eva er lei av å krangle. Jentene bestemmer seg for å ha fred mellom seg, men ikke nødvendigvis at de er venner, noe som er helt greit. Det er i alle fall ikke noe uoppgjort mellom dem lengre. At denne konflikten ender betyr bare at en ny konflikt oppstår som er mellom Eva og Isak, for hvordan kunne han fortelle det, og hvorfor? Disse spørsmålene blir vi sittende igjen med etter episoden er over.

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Det er fin variasjon mellom nærbilder og større utsnitt, som f.eks. når Eva snakker med jente bussgjengen har de filmet med større vinkel. Det er en gjeng som sitter sammen, og vi skal få følelsen av at hele gruppen er med selv om Eva snakker kun til "sjefen". I scenen på toalett på slutten mellom Eva og Ingrid har de zoomet mer inn for å skape mer følelse i med at dialogen er veldig rørende, og skal treffe oss. Det er også en samtale mellom kun dem, så det er ikke så mye poeng i å vise alt rundt dem.

  Elsker at musikken er brukt veldig bevisst her, blant annet har den en ganske "feel good" sang rett før Eva skal snakke med den berømte buss gjengen. Sangen er ment for å "backe" opp Eva, og at hun endelig skal tørre å stå frem. Hun er klar over hva hun har gjort, men lei av at andre skal lide for hennes valg. Noe annet jeg også har lagt merke til er at de bruker ikke like mye musikk mellom sceneskiftene, men mer naturlige lyder for å la oss vite litt mer om hvor det utspiller seg. F.eks. hver gang det skjer noe på skolen hører vi enten elever som prater, klasseromsdører som åpner seg, skap som lukker, biler som kjører forbi eller lignende lyder. 

  Det er klimaks i episoden, men klippingen skjer ikke like fort som det f.eks. gjorde under en slosskampscene i en tidligere episode. Det er spennende allikevel, og de veldig flink med å variere hastighet, og utsnitt slikt at det ikke blir kjedelig i lengden. Scenene er heller ikke så lange, noe som er helt greit. Selvfølgelig skulle jeg ønske det var mer SKAM, men det kan også bli for mye av det gode. Slik scenene er gleder jeg mer til flere episoder for blir sittende igjen med mange ubesvarte spørsmål som trigger interessen.

  Die Antwoord: In Your Face)

  Lys:

  De bruker ganske lyse scener når det er på dagtid selv om det er meningen at det er på høsten. Det skaper litt ekstra kontrast når mørket faller på, og vi vet lettere sånn ca. når tid på dagen der er. I mørketiden er det jo mørkt nesten døgnet rundt, så kan være vanskelig å skille. Ser ut som de prøver å bruke mest mulig naturlig lys som vanlig, for er stort sett alltids ett vindu eller lignende i nærheten med mindre de er ute. 

  Når Eva sitter hjemme hos seg selv er lyset dempet litt. Mest for at det er litt utpå kvelden, så dermed ville ikke naturlig lys vært naturlig for scenen. Alt gjør det litt mer troverdig. 

  Konklusjon med tema og budskap:

  Oh, boy! Her er det mye som blir tatt opp. Først som kanskje er det mest aktuelle temaet, som vi også kan finne mye igjen ellers i samfunn er mobbing, baksnakking, og krig i det skjulte. Ofte mellom jenter som vi ser mellom Eva og Ingrid. De har noe uoppgjort, og siden Ingrid er den som er sint prøver hun å gjøre livet surt for Eva. Syns det er viktig at dette temaet blir tatt opp for å vise at det fins flere måter å mobbe andre på enn kun verbalt, og for Evas del tærer dette ganske mye på henne. Hun er blant annet lei av utfrysning, alt baksnakket osv. Vi får en innsikt i hvordan en hverdag kan være for de som opplever dette daglig. Heldigvis for Eva varer det ikke lenge, men allikevel viktig å få frem fokus at det skjer. 

  Annet som de tar opp som har vært veldig aktuell ikke bare i denne episoden, men også forrige episode er at omtrent alle spør hvem Eva vil være. Det er fint å vise at alle kan være usikre på seg selv, og spesielt i den alderen. Vi må hele tiden gjøre valg som definerer oss som person, men vi trenger ikke hele tiden vite hvem vi er. Av og til er det greit å være forvirret, noe som selv "voksne" mennesker kan være. Livet går videre noe som russebuss sjefen får frem veldig godt i scenen de har. Noen ting kan bety liv og død der og da, men senere betyr ikke de tingene så mye. Man kan også endre seg hele tiden, noe som er veldig fint om man ønsker. Det er bare å bestemme seg for det.

  Tråden med Vilde dukker også opp, og vi får enda mer hint om at hun muligens har spiseforstyrrelse. Først får vi hintet helt på begynnelsen når Eva finner brevet. Eva er inne på toalettet for å vaske hendene, og vi hører noen som brekker seg. Vilde kommer ut for å skylle munnen, og da tenkte jeg automatisk at det kan være bulimi hun har. Senere i episoden sier også Sana at noe må være galt da Vilde har bestemt seg for å være med på russebussen til Ingrid. De kastet henne tross alt av i begynnelsen, så ikke rart Sana er mistenksom. Veldig fint at de tar opp dette temaet videre selv om vi ikke følger Vilde, for det er fremdeles veldig aktuelt. De viser hvordan spiseforstyrrelse kan foregå i det skjulte, og at for noen så kaster de opp uavhengig om det er på skolen eller hjemme. De er så redd for å legge på seg. 

  Lurer veldig på hva som skjer videre. Spesielt mellom Isak og Eva. Min teori er at Isak har følelser for Jonas, og brukte det at Eva var utro som en unnskyldning for å ødelegge mellom dem. Han mente det antageligvis ikke vondt ment, men har en teori om at Isak begynte å bli lei av å være femte hjul på vogna. Spesielt ettersom at Eva og Jonas krangler en del, og er mye frem og tilbake mellom dem. Isak tenkte vell at han kanskje gjorde dem en tjeneste, men som endte litt på feil måte. 

  Hva tror dere, og tror dere jeg har rett? Andre teorier?

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #mobbing #utfrysning #krig #jenter #finnesegselv #usikker

 • Publisert: 03.07.2016, 19:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">4 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 8:11

 • Publisert: 14.05.2016, 19:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!)

  Fortsetter med å analysere enda en episode. Du finner alle tidligere analyse innlegg om SKAM som jeg har skrevet her

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er den åttende episoden av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Bare hele tre episoder igjen av første sesong! Episoden er på 26 minutter og 30 sekunder, som er lengre enn forrige episode. Denne episoden tar de opp hva utroskap virkelig kan gjøre med ett forhold, og hvor mye det kan ødelegge, men også hvor mye rykter og status kan bety for enkelte.

  Handlingsresymé:

  Det starter med at vi ser Eva går nervøst rundt på rommet sitt med mobilen sin i hånden hennes. Jonas har fått høre det fra Elias som vi har møtt ett par ganger tidligere. Isak kommer for å fortelle henne dette, og være der for henne. Jonas vil ikke svare Eva, og er veldig sint på henne. Så sint at han ignorerer Eva når hun kommer på skolen neste dag, selv om han vet at hun er der. Vilde og Noora kommer for å trøste Eva, og for å vise at de er der, selv om Vilde ikke kommer med så gode nyheter. 

  Eva, Noora og Vilde ser samtidig at Iben og hennes gjeng står i skolegården sammen med Ingrid og noen av hennes venninner. De er plutselig blitt veldig gode venner, før Ingrid og vennene hennes bestemmer seg for å gå. Når Ingrid går forbi dem sier hun noe som får Vilde til å reagere veldig, som har med Ingrid og Evas fortid å gjøre. Eva er veldig lei seg, og oppdager når hun kommer hjem at moren er hjemme. Moren har fått vite om slåsskampen, og at det ikke går bra på skolen med karakterene. I sinne og frustrasjon sier Eva at Jonas er kjæresten hennes, noe som får moren til å reagere på en bekymret måte, og blir stående igjen som ett spørsmålstegn. Hva har skjedd?

  Neste dag sitter Eva sammen med Noora i skolegården. Noora prøver alt hun kan for å muntre opp Eva som fungerer til en viss grad. William kommer, han er blitt interessert i Noora, men hun derimot er ikke interessert i han. Vilde kaller inn til ekstraordinært bussmøte. Her forteller Vilde om ett rykte som går rundt som handler om hva som skjedde mellom Eva og Noora. Vilde har også fått beskjed om at så lenge de er på samme buss er alle svartelistet, så Vilde ber Eva indirekte om å forlate bussen. Dette ender ikke helt bra. Episoden slutter med at Eva drar til skatebanen hvor hun finner en irritert og ikke så blid Jonas, men de får snakket sammen. 


  (Bildet er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  De bruker samme synsvinkel som før, som er "flue på veggen". Selv om vi er flue på veggen er det som vi ser "gjennom" Evas øyne, og hennes vinkel av fortellingen. Hun er hele tiden i fokus, og hennes historie blir fortalt. I denne episoden har de lagt veldig opp til at vi skal lure på hva som i all verden skjedde mellom Eva og Ingrid. Vi skal også undre veldig på hva Vilde holder på med, spesielt under scenen hvor de har det ekstraordinære bussmøte. 

  Struktur og dramaturgi:

  Mye skjer i episoden, og spenningen bygges helt klart opp fra begynnelsen av. Det er ikke så mye direkte konflikt, men mer indirekte konflikt, og en del spørsmål som episoden bygges opp med. Konflikten mellom Eva og Jonas fortsetter som rød tråd gjennom tidligere episoder. Denne gangen eskalerer det seg til at Jonas faktisk velger å nesten bryte kontakt med henne for hva hun har gjort. Jonas hverken svarer på meldinger, og på skolen unngår han henne konsekvent. Han svarer på ei melding om at han ikke ønsker å snakke med henne for han vil si ting som sårer, og han skjønner ikke hvorfor Eva har valgt å ødelegge det flotte forholdet de hadde.

  Samtidig bygges det opp en konflikt mellom Vilde og Eva. Vilde har nemlig fått hørt fra andre på skolen at Ingrid og Jonas var sammen på ungdomsskolen, Eva var da Ingrids bestevenninne, men på grunn av Eva gikk alt galt. Eva og Jonas ble sammen, og dermed ble Ingrid og Eva uvenner. På det ekstraordinære bussmøte sier Vilde også at Eva fortjener alt dette, og så lenge hun er på bussen deres er alle svartelistet. Rykte og status betyr mye mer for Vilde akkurat her enn å støtte Eva som sin venninne.

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Handlingen skjer likt som i alle andre episoder, den skjer kronologisk selv om det kan hoppe frem enkelte dager. Føler allikevel at vi ikke mister den informasjonen vi trenger. Vi skjønner helt klart at Eva har store problemer, og at ting går i mot henne. Hun har det tøft, og er ikke på en så bra plass i livet akkurat nå. Allikevel undrer vi på det store spørsmålet om Eva alltid har vært ærlig og snill. Dette er en episode som virkelig setter tankene i spill, svarene vi får kan lure oss. Vi vet ikke om det er sant.

  Klippingen skjer veldig rolig i episoden, noe som er fordi at det skjer ikke så mye direkte konflikter her, Konfliktene som nevnt er mye indirekte, og skjer i form av samtaler, og uttrykk. Det er veldig naturlig at de har valgt en episode med lite lite variasjon i hvor raskt klippingen skjer. Derimot veksler de en del på ulike utsnitt, og under siste scene hvor Eva og Jonas prater sammen bruker de mye nærbilder for å vise følelser og uttrykk mer ordentlig. 

  Når Eva kommer på skolen første dag etter helga, og hun ser Jonas har de valgt å bruke en veldig trist sang. Det gjenspeiler veldig hva Eva føler, men også at det er trist at Jonas ikke vil høre på henne engang. Når Noora prøver å muntre opp Eva med en sang er det som vi skulle hørt den på mobilen sammen med dem, vi hører høyt nok hvilken sang det er. Kult at når hun stopper sangen på mobilen stopper vi å høre den. Det gir oss en følelse av å høre på musikk, og noe vi kjenner igjen. Når William setter seg i bilen, og slår den på kan vi høre musikk fra stereoanlegget, og er med på å forsterke han "kule" personlighet.

  Imogen Heap: Hide and Seek

  (Spilles i scenen hvor Eva ankommer skolen og ser Jonas)

  Lys:

  Som i de andre episodene er bruket av lys like viktig for dem. Lyse scener er like viktige som de litt mer dempende scenene. Det er ikke så mye sol i denne episoden, som også kan gjenspeiles i humøres til Eva. Hun er ikke på bra en plass. Derimot er det brukt mye naturlig lys, og store vinduer, så det føles lyst og deilig. 

  Når Eva kommer hjem har de dempet belysning litt inne for å indikere at det er senere på dagen, noe jeg syns er litt bra gjort. Mange har full flombelysning, men det kan også vise at Eva har vært ute hele dagen, og at moren ikke er mye hjemme. Jeg slukker i alle fall lysene når jeg drar, og da er det naturlig at det er mørkt når jeg kommer hjem.

  Konklusjon med tema og budskap:

  Svarene begynner endelig å komme frem selv om svarene kan vise seg å være ganske mørke. Vi vet jo enda ikke 100% hva som har skjedd, bare den informasjonen vi har plukket opp underveis. 

  Første de tar opp er tråden mellom Eva og Jonas, men det utvikler seg kanskje ikke helt som mange skulle trodd. Han er veldig sint til å begynne med, noe han har rett til å være. Jonas er såret, og det Eva gjorde var galt. Etter at de har fått snakket sammen, sier Jonas til Eva at hun er nødt til å finne seg selv. Hans mening er at hun er en etter dilter om du kan si det, hun ønsker gjerne å være med de som er kule og populære. Det er ikke nødvendigvis slik vi oppfatter henne, men han har ett veldig klart bilde på henne. De blir ikke sammen igjen, men er ikke lengre uvenner. De er heller på stedet hvil, og når hun finner ut av hvem hun er kan hun kontakte Jonas igjen, så kanskje det er håp?

  Det er ett lite klipp av moren og Eva som krangler sammen. Klippet er bare ment for å enda en gang understreke hvilket forhold de to har, moren reiser mye og vet derfor ikke så mye om Evas liv. Eva velger heller ikke si så mye, hun har ikke fortalt moren om Jonas engang, som viser seg å være en grunn til. 

  Derimot det får vi relativt for svar på av Vilde som har innkalt til ekstraordinært møte. Her toppes konflikten mellom Vilde og Eva, for Vilde tror på ett rykte som går rundt om Eva. At Eva nemlig er grunnen til at Jonas og Ingrid slo opp, og fikk han til å være utro selv. Ironisk? Vi kan velge å tro på dette, men vi vet jo heller ikke sannheten. Vilde står i alle fall ikke opp for Eva, noe som de andre gjør. Vilde blir rasistisk mot Sana, noe som hun har vært helt siden de ble kjent. Det hun ikke vet er at Sana hele tiden har stått opp for Vilde, og beskyttet henne.

  Moralen og budskapet her i episoden tror jeg er ganske viktig. Det interessante her er at den personen du tror kan ha vært ærlig hele veien, trenger ikke være så ærlig som den fremkommer som. Eva har gjort noe ganske utilgivelig før, og i følge rykter var hun grunnen til at Jonas var utro. Han selv skal dermed ikke være så høy i hatten, og tro han er bedre. Om vi skal tro på ryktene har Jonas selv vært utro engang i tiden. Så viktig å tenke på seg selv før man dømmer andre. Dette taes igjen opp igjennom Vilde som absolutt dømmer Eva uten å høre hva som egentlig skjedde. Hun tenker kun på seg selv i akkurat dette tilfelle. Noora får frem ett viktig poeng som kanskje mange ikke tenker på. Chrisoffer fra Penetrators er like mye skyld i dette, men han får ikke like mye hets for gutter baksnakker ikke andre gutter. De går videre med det. Jenter derimot er veldig flinke å kalle hverandre for ting, og gjerne helt uten grunn. Igjen, vi vet jo ikke hva som har skjedd, og Eva får ikke forklart seg engang. Noora ber derfor Vilde slutte med å kalle andre jenter for stygge ord. Fortsetter hun med det er hun ikke noe bedre enn alle andre, selv om hun sier at hun ikke mener det, Hvorfor ikke bare la vær å dømme, og kalle andre for stygge ting?

  Hva syns du? Skal vi tro på rykte?

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #littuvanliginnlegg #kjæresteproblem #løgn #utroskap #ikkedømandre #vennskap #rykte #baksnakking 

 • Publisert: 14.05.2016, 19:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">2 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 7:11

 • Publisert: 11.05.2016, 19:05
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!)

  Etter lørdagens suksess fortsetter jeg igjen med enda en episode. Du finner tidligere analyse innlegg om SKAM som jeg har skrevet her

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er syvende episode av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Bare hele fire episoder igjen av første sesong! Episoden er på 19 minutter og 46 sekunder, som er litt kortere enn forrige episode. I denne episoden tar de opp skyldfølelsen etter å ha vært utro, men også hva ordet integritet egentlig betyr.

  Handlingsresymé:

  Det starter ganske rett på med at Vilde prater om alt går bra etter helgas Halloween fest. Jentene sitter og har lunsj på skolen, og Noora er enda mer bekymret over Vilde som ser ut til å fornekte at William ikke bryr seg om henne. Vilde forteller også at hun hørte Christoffer fra Penetrators "hooket" (kysset) med noen på Halloweenfesten. Eva får panikk, og gjennom episoden prøver hun å få Vilde til å fortelle hvem han hooket med. 

  Senere på samme dag blir Eva med Jonas og Isak som skal møte vennene sine i en skate park. Hun er veldig lei seg, noe som Isak merker. Han setter seg ned ved siden av henne, og hun forteller sannheten. Eva angrer veldig, så neste dag prøver hun igjen å spørre Vilde om hun vet noe mer. Vilde kommer plutselig må at det må ha vært noen andre, Christoffer er jo sammen med Iben. Noora treffer på Eva og Vilde som står i gangen. Noora får Vilde til å innse at William ikke er noe å samle på, og at hettegenseren hun går med som det står Penetrators på for henne bare til å virke som enda ett trofé. 

  Senere prøver Eva å ringe Christoffer som fortsatt prøver å flørte. Jonas dukker plutselig opp, og en litt overrasket Eva spør han hvorfor han er det. Hun er begynt å bli skvetten og veldig nervøs. Ikke uten grunn for bare noen dager etterpå i skolegården kommer det faktisk frem fra Vilde at Christoffer har hooket med noen. Vell og merke på trappa. Plutselig ser vi Iben, Christoffers kjærest kommer. Hun slår til Eva ganske hardt, og full krig bryter ut. Episoden slutter her.   (Bildet er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  De bruker samme synsvinkel som før, som er "flue på veggen".Som tidligere episoder ligger det en del hint er som vi som seer både registrerer og ikke registrerer. Her er det stort fokus på Eva, og hennes tanker om hendelsen. Hun har ekstremt dårlig samvittighet som vi kan lese ut ifra de scenene fra episoden. Hun er samtidig redd for at Jonas skal finne det ut, og Isak klarer å overtale henne til å ikke si noe til han. Det virker ikke som hun i utgangspunktet ville fortelle det til han heller. 

  Det foregår en del med Vilde også i episoden, spesielt forholdet hun har til William. I denne episoden går det mye på selvtilliten hennes, men ikke minst integriteten hennes. Her er det en del å plukke opp, og temaet spiseforstyrrelse fortsetter blant annet. Vi skjønner at Vilde er usikker selv om hun ikke direkte sier det, noe som blir fint formidlet. Ikke alt trenger å bli sagt med ord.

  Struktur og dramaturgi:

  Det er en ganske intens episode vil jeg si fra starten, både for Eva og Vildes del. Episoden begynner som nevnt ved at Eva "nesten" blir avslørt om at hun er den som har hooket med Christoffer. Allerede her starter spenningskurven. Vil noen få vite det? Akkurat det får vi svar på relativt fort, for Isak er den første som faktisk får vite det. Samtidig eskaleres det opp med at Noora prøver å få Vilde til å manne seg litt opp, ta vare på seg selv, og ikke finne seg i alt William gjør. Noora liker ikke måten Vilde blir behandlet på, og i scenen hvor de står i trappegangen er første gang vi faktisk hører Vilde sier at hun er redd det er noe galt med henne. Samtidig får Noora på en måte Vilde til å innse at hun trenger ikke være enda ett trofé.

  Slik fortsetter det helt til episoden når slutten. I nest siste scene er det oppgjøret time. Vilde har allerede bestemt seg, men ting går ikke helt som planlagt. Heldigvis har hun gode fantastiske venninner. Spenningen når toppen når siste scene kommer som utspiller seg dagen etterpå hvor Iben har funnet det ut. Hun slår Eva, noe som både kan forventes, men allikevel kommer overraskende. At de har gjort episoden slikt gjør det bare enda mer nervepirrende å se på, samtidig som det ikke blir for mye rot.

  (Bildet finner du her)

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Handlingen skjer kronologisk i episoden, og man har begynt å legge til ett mønster de bruker. F.eks. har jeg lagt merke til at hver scene utspiller seg gjerne på forskjellige dager. Om to scener utspiller seg på samme dag, kan de f.eks. hoppe over en ukedag. Som regel starter det på mandag og slutter på en fredag, så vi får følge dem gjennom ei skoleuke. Hender av og til at episoden kan starte på en søndag slik som forrige episode. 

  Når det kommer til klippingen har de gjort det veldig kult i scenene hvor Jonas og kompisene skater, og i siste scene hvor den store slosskampen er. Det er godt variert med klipp, noen sakte, og noen som går veldig fort. Det er lagt inn både musikk, og av og til kommer det lyder fra mennesker som prater og ler. I siste scene er det lagt på lydeffekter av mennesker som hyler, og på en måte "sloss" innimellom i tillegg til musikken. Det skaper en veldig kul effekt, og alt blir plutselig enda mer dramatisk.

  Det er brukt litt musikk, og liker spesielt i scenen hvor Vilde prøver å stå opp for seg selv. Ting går ikke helt bra, og Noora står opp for Vilde. Sangen er med på å understreke budskapet Noora kom med, og den fortsetter til neste scene som utspiller seg neste dag. Ikke bare passer den til budskapet, men gjør at overgangen er fin og naturlig.

  Die Antwoord: Baby's On Fire

  (Spilles i siste scene under slossingen)

  Lys:

  Som i de andre episodene er bruket av lys like viktig for dem. Det er ett veldig behagelig lys dem bruker, og elsker hvordan de kan variere scener ved bruk av lyset. På dagtid er det lyst, og kveldstid er det mørkt. Det sier seg selv, men allikevel er det med på å forsterke at det faktisk kunne skjedd. Lyset forandrer seg på høsten, og det er ikke lengre lyst på kvelden

  Liker at de har brukt mørkere lys setting i scenen hvor Jonas dukker opp. Eva og Jonas blir liggende i sengen å kline, og vi kan jo bare tenke oss til hva de gjør videre. Litt dempet belysning gjør alt litt mer romantisk.

  musicnodes

  Monifah: Touch It

  (En av sangene som blir brukt i serien)

  Konklusjon med tema og budskap:

  Et av de største temaene de tar opp i episoden er skyldfølelsen Eva har etter å ha vært utro mot Jonas. Hun sliter tydelig gjennom episoden. Vi kan se det for at hun er veldig opptatt av Jonas, skal kysse han hele tiden, og virker ikke sur engang for at han røyker Marihuana, noe som hun var i forrige episode. Samtidig prøver Eva å finne ut om Vilde vet noe mer om rykte som går rundt på skolen om at Christoffer kysset noen på Halloweenfesten, men hun virker veldig redd for at andre skal få vite det. Eva lyver til Jonas når Christoffer ringer, hun presterer å si at det er bare moren hennes, noe det åpenbart ikke er. Eva virker lei seg, men vil absolutt ikke at dette skal ødelegge mellom henne og Jonas. 

  På en annen side tar de opp temaer som spiseforstyrrelse, selvbilde og integritet der Vilde kommer inn i bilde. Spiseforstyrrelsen og selvbildet ser vi er blitt verre, spesielt ser vi at Vilde spiser lite, og sorterer en salat. Det kan tyde på at hun vil ha kontroll, og er redd for å legge på seg. Senere i episoden står hun i trappegangen sammen med Eva og Noora der hun forteller at hun vet det ikke er noe galt med henne, allikevel føler hun det. I den scenen snakker Noora mye om integritet, og at Vilde må passe på seg selv at hun ikke mister den på grunn av William, noe som er i ferd med å skje. Siden Vilde og William hadde sex er Vilde begynt å gå med en sort hettegenser som du kan få fra Penetratorsgutta. Bakpå ryggen er alle navnene i Penetrators listet opp i hvitt, bortsett fra det ene navnet som er i rødt. Det er den du har hatt sex med, og i Vildes tilfelle er det Williams navn som er rødt. 

  Når Noora viser Vilde at det er flere jenter som har hatt sex med William skjønner vi at hun er ikke den eneste, men hun er på tur til å bli naiv. Hun håper veldig at det kan bli henne og William, og på grunn av sex er hun blitt enda mer knyttet til han. På Halloween festen var hun veldig tydelig sjalu når han klinte med noen andre, men i starten av denne episoden når de sitter i kantinen snakker hun om at det var en "hooke" fest. Hun sier ting som at William må selvfølgelig få lov å kysse andre osv. Tror Vilde er på tur til å bli en veldig usikker person, og det blir ikke bedre når hun prøver å stå opp for seg selv i slutten av episoden.

  Budskapet i episoden vil jeg si er som nevnt i forrige innlegg at man skal ikke leke med ilden, og at du får igjen. Selv om Eva prøver hardt å skjule hva hun har gjort, får hun allikevel ett ordentlig slag i trynet på slutten av episoden. Iben vet om det, og er selvfølgelig sur. Hadde Eva fortalt det med engang hadde sikkert Iben blitt lei seg, men kanskje ikke like mye. Tror episoden også prøver å vise oss at å lyve masse er ikke bra, kan Jonas ha fått vite om det vist Iben vet det? Det kommer selvfølgelig ikke til å ende bra.

  Andre ting de vil ta opp tror jeg er at det er viktig å ikke finne seg i alt, og at en gutt ikke er hele verden (unnskyld om jeg fornærmer noen). Tror de vil vise det med at Vilde holder på å bli forelsket i William som egentlig ikke bryr seg, når Vilde prøver å stå opp for seg selv kaller sier han ting som at hun ikke er fin nok, ikke verdt noe i hans øyne osv. William kan ha vært hyggelig mot Vilde tidligere, men måten han oppfører seg på i episoden er veldig teit, og dustete. Han behandler ikke Vilde bra, og hun kan finne noen som er bedre. I tillegg trenger hun å stole på at hun er bra nok. 

  Var William stygg mot Vilde? Tror dere Jonas kommer til å finne det ut? 

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #littuvanliginnlegg #kjæresteproblem #løgn #utroskap #tillit #drama #kyss #spiseforstyrrelse #selvbilde #selvtillit #gutter #videregående #integritet #skyldfølelse

 • Publisert: 11.05.2016, 19:05
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">0 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 6:11

 • Publisert: 08.05.2016, 18:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!) + advarer om langt innlegg

  Nå er det sannelig meg lenge siden jeg har skrevet ett analyse innlegg om SKAM. Tenkte derfor å ta for meg episode 6 i dag :) Du kan lese tidligere analyser her, her, her og her og her.

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er sjette episode av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Det betyr at vi er kommet over halvveis i serien, og det blir bare enda mer spennende. Episoden er på 22 minutter og 46 sekunder, som jeg tror er den lengste episoden hittil om jeg husker rett. I denne episoden tar de ikke bare opp temaet om hvordan forhold mellom to personer er etter sex, men utroskap er en stor del av episoden her. Spørsmålet er bare hvem er det egentlig som er utro?

  Handlingsresymé:

  Episoden startet med at Eva sitter på en café, og venter på Isak. Hun er nysgjerrig, og prøver hardt for å fiske etter hva Isak gjorde i helgen. Hun lykkes ikke så godt med å skjule det, men det ser ikke ut til å plage Isak. Derimot spør han heller Eva om hvorfor hun er sammen med Jonas, og om hun vil vite sannheten. Eller i alle fall deler av den så kan hun spørre Ingrid.

  På skolen dagen etterpå er Eva helt klart tydelig irritert på Jonas som ikke oppfører seg så elegant heller. Han og Eva tekster, og begge er irriterte. Jonas oppfører seg ganske dumt, og Eva er veldig lei seg. Vilde derimot prater, prater og prater om hvor fantastisk sexen var. William kommer gående forbi, og enser nesten ikke Vilde, mens Christoffer som kommer like bak spør de om de vil være med på Halloween festen på fredag. Noe de gjerne vil.

  Når det endelig kommer til Halloween festen spør Eva Ingrid rett ut om Jonas var sammen med henne, noe hun får svar på. Det viser seg at Ingrid og Jonas har vært sammen, noe han helt tydelig har løyet om. Eva blir veldig lei seg, så hun finner ett rom der hun kan være i fred. I sinne/ frustrasjon ender hun opp med å sende ei tekstmelding til Jonas om at hun vet alt (noe hun tror). Plutselig kommer Christoffer inn døren som ser at hun er lei seg. Fra en tidligere episode vet vi at Christoffer er interessert i Eva, så han utnytter situasjonen, som gjør at de ender opp med å kysse. 

  Eva skjønner for at det var ett feilgrep så hun stopper opp, bare sekunder etter dukker ei jente opp som viser seg å være kjæresten til Christoffer. Hun heter Iben (blir spilt av Celine Nordeim) Eva er tydeligvis ikke den eneste som er utro? Episoden slutter med at Eva drar hjem for å møte en angrende Jonas sittende på trappen. Han forteller om hvor viktig ærlighet er, og Eva er helt i fra seg. Vi får også vite hvorfor Jonas var sammen med Ingrid. Ikke helt forventet, men Jonas røyker Marihuana. Han får tak i det fra broren til Ingrid, og de var hos dem. Ingrid dukket jo selvfølgelig opp i løpet av kvelden i med at hun bor der.

  (Bilde er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  Tankene er fortsatt like hemmelighetsfulle slik de er når man er "flue på veggen". Vi skjønner at en hel del foregår i både Eva og Vildes hode, i tillegg til mange andre av karakterene. Det er mye tanker som svirrer rundt i denne episoden, spesielt angående hva som egentlig skjer mellom Jonas og Ingrid.

  Vi vet en del skjer oppe i hodet på Vilde, men vi er ikke helt sikker på hva som skjer. Vi kan merke fort at hun kanskje er blitt litt for knyttet til William, noe som ikke er helt bra. Det fine i denne episoden er at dialogene er lagt opp veldig bra, så det er mye hint vi kan hente fra dem, som igjen gjør at vi får ett bedre bilde på hvordan karakterene er.

  Struktur og dramaturgi:

  Kurven er ikke så bratt vil jeg si, spenningen skjer egentlig mest i slutten av episoden. Det bygges helt klart opp, og flere hint blir droppet om hva som kan skje. At de legger opp episoden slik syns jeg er veldig bra, for da får man en følelse av å måtte se hele episoden. Det er en liten konflikt mellom Vilde og William, men hovedfokus er på Eva og Jonas. Syns det er bra at de har litt flere konflikter på gang, det er ikke vanskelig å holde følge, og det øker spenningen mye mer.

  Hvordan spenningen er bygd opp i episoden er veldig bra. Eva og Jonas er helt klart ikke alltid bestevenner, men det gir ett veldig realistisk bilde av hvordan forhold av og til kan være. At de går fra å være uvenner til venner igjen forsterker det som Eva gjør i slutten av episoden enda mer. 

  Gabrielle: 5 fine frøkner
   
  (En av sangene som blir brukt i serien)
   
  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Scenene er lange, mens klippene i scenen er kortere. De bytter en del mellom stillestående kamera og håndholdt, noe som fungerer veldig godt. I enkelte scener passer det bedre med håndholdt, og omvendt. Spesielt i nære scener som under café turen er det brukt håndholdt. Mens når Eva og Jonas krangler er det brukt stillestående kamera.. Det er en fin variasjon å bruke, og gjør alt med interessant.

  Klippingen skjer ikke så raskt under de vanlige scenene. Derimot på festen har de gjort klippingen raskere. Vi ser mennesker som koser seg, og har det gøy mens høy musikk er lagt på. Det er i tillegg lagt på bakgrunnsstøy av mennesker som hyler og roper. Ofte det er slikt på fest. Alt er med på å forsterke om hvordan det kunne vært i virkeligheten, og er ikke vanskelig for seeren å forestille seg at man lett kunne vært i samme rom som dem, og gjort akkurat det de gjør.

  En ting de har valgt å gjøre annerledes i denne episoden er under scenen hvor Eva og Jonas krangler veldig. Bakgrunnsstøyen er biler, som vi også ser kjører forbi dem. Støyen er derimot høyere enn vanlig, dermed overdøver den samtalen Eva og Jonas har. Når de blir venner igjen spilles det en sang. Litt for at når sangen kommer skal det virke som alt er greit, men er det egentlig det?

  Lys:

  Noe jeg har lagt merke til gjennom å sett episodene er at de bruker mye sollys og store vinduer om de kan som lyskilde. Under café scenen er det f.eks. ett stort vindu bak Eva, mens i skolegården er det sol. De har gjort det i andre scener også i løpet av episoden, og jeg syns det er bra at de prøver å utnytte solen så mye som mulig.  På høsten er det bare helt nydelig med sol, og trærne som har fått ordentlig farger. Skinnet det gir, og synet er fantastisk. 

  Når det kommer til kveldsscnene har jeg lagt merke til at de filmer gjerne noen raske sekunder ute før det filmes inne. Dette tror jeg de gjør bare for å indikere at det er kveld, selv om det er lyst inne. Lyset inne er vell og merke ofte dempet, så vi får allikevel følelsen av at det er kveld.

  Monifah: Touch It
   
  (En av sangene som blir brukt i serien)
   
  Konklusjon med tema og budskap:
   
  Største temaet her er utroskap, og som er ett veldig viktig tema. Mange kjenner seg igjen i løgn, enten har du blitt løyet til eller så har du fortalt en løgn selv. Dette tilfelle henger løgnen sammen med utroskap, men også litt det å lyve til seg selv, noe jeg tror Vilde gjør. Utroskap er ikke en ukjent ting, og mange har dessverre opplevd det også. 
   
  At ett forhold henger sammen med tillit er helt klart, og Jonas har ikke vist særlig mye tillit. Av og til virker det som han ikke bryr seg helt om Eva, og kan svare henne ganske frekt selv om han mener det i beste forstand. Han lyver ganske mye, noe Eva vet han gjør, men hun fersker han på ett punkt i episoden. Jonas ser ikke ut til å engang prøve å forklare seg. Han går rett i forsvar, og presterer å si til Eva at hun trenger mer selvtillit, at hun må slutte å være så usikker osv. Akkurat som alt er hennes feil, og at hun bare må stole på Jonas. I slutten av episoden får vi endelig vite hvorfor Jonas lyver, det viser seg at han røyker Marihuana, og her blir han nesten sint for hvordan Eva reagerer. Ikke at Eva reagerer på noen fæl måte, hun er overrasket, og syns selvfølgelig det er dumt at han røyker. 
   
  Et annet tema som de tar opp er litt det å lyve til seg selv. Alle har gjort det minst en gang. Det kan være så mye rart. Jeg tror Vilde lyver til seg selv om forholdet hun har med William. I starten av episoden snakker hun veldig varmt om hvordan sexen var, han var så utrolig snill og god. Han kan sikkert være det, men senere på toalettet får vi en litt annen mening om han. Da virker han mer douch mot Vilde, og de har åpenbart ikke snakket ordentlig sammen på flere dager. Se sender kun snap på Snapchat til hverandre, og han screenshooter et puppebilde hun sender, men fortsatt ikke ordentlig svar fra han. På Halloween festen ser ut at Vilde prøver først veldig hardt å få kontakt med William, senere står han og kliner med ei annen. Du ser sjalusien i øynene på Vilde, og det virker mer som han kun var ute etter sex. Vilde derimot virker veldig klar for forhold.
   
  Tror konklusjonen etter å ha sett episoden er at man må ha tillit, men allikevel ikke finne seg i alt. Både Eva og Vilde trenger å si ifra at det ikke er greit for måten de blir behandlet på. For Evas del må hun også slutte å leke med ilden. Selv om hun sier at hun har kjærest når Christoffer kommer inn ender de to opp med å kysse. Eva innser at det ikke er rett, og stopper fort. Men hun lot det skje. At partneren din kanskje er utro betyr ikke at du har rett til å være det. Selv om partneren din lyver trenger ikke du heller det osv. Så man kan vell også si at det er en moral inne i bildet, og at Eva er på mange måter ikke bedre enn Jonas. For Vilde sin del så virker det som hun lever litt i en fantasiverden, og trenger å våkne opp.
   
  Hva syns dere? Er Vilde mer enn normalt opptatt av William? Hva tror dere skjer med Eva og Jonas nå? Har Eva rett til å være sint, og oppfører Jonas seg som en dårlig kjærest?

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #littuvanliginnlegg #kjæresteproblem #løgn #utroskap #tillit #drama #kyss

 • Publisert: 08.05.2016, 18:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">0 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 5:11

 • Publisert: 20.04.2016, 18:25
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!) + advarer om langt innlegg

  Fortsetter med femte episode etter en liten pause. Du kan lese tidligere analyser her, her, her og her.

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er femte episode av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Episoden er på 18 minutter og 58 sekunder, så den er lengre enn forrige episode. I denne episoden skal Vilde ha sex med William for første gang, som igjen tar opp en del viktige temaer i episoden. 

  Handlingsresymé:

  De hele starter med at Eva dukker opp hos Jonas på lørdag, dagen etter festen fra forrige episode. Hun har ikke fått kontakt med Jonas, og vil vite hva som skjer. Han sitter sammen med noen kompiser blant annet Isak og spiller Fifa. Han ser ikke særlig glad ut for at hun kommer, men påstår at han ikke er sur på henne. 

  På skolen noen dager senere sitter Eva og Noora sammen, de diskuterer hvorfor Jonas er sur men ikke sier noe. Noora kommer frem med at han kanskje bare er fornærmet, og litt såret for at han enda ikke er blitt introdusert for moren til Eva. Vi får vite at det er litt komplisert hvorfor han enda ikke har møtt moren til Jonas. Vilde kommer plutselig inn der Eva og Noora sitter. Først prøver Vilde å overbevise om at Sana  av bussen, og så forteller hun at hun med stor sannsynlig skal ha sex med William. 

  Siden det er første gangen for Vilde blir det en tur til skolelegen. Det blir ikke helt som de forventer, da det blir ett ganske pinlig besøk. Det blir ikke mindre pinlig for Eva da hun noen dager senere på fredag venter besøk av Jonas som skal møte moren til Eva for første gang, og Noora, Vilde og Chris enda er på besøk. Vilde prøver å drikke seg full, og de lover å være stille mens Eva er ute at rommet. Hele eskalerer seg når William ringer på, moren til Eva tror det er hennes kjærest og venninnene hennes har sneket seg ut av vinduet men blir fersket for de går rett forbi inngangsdøren.   (Bilde er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  Synsvinkelen er fortsatt "flue på veggen", men her er det en del tanker som svirrer som vi må lese mellom linjene. Det blir gitt mye informasjon, som f.eks. i scenen hvor Noora og Eva sitter sammen å prater om hvorfor Jonas enda ikke har møtt moren. De har datet ei stund, Eva er ikke flau over han, men noe har skjedd. Vi får bekreftet av noe har skjedd da det i ett lite klipp hvor Eva ikke får sove så hun går opp til stuen hvor moren sitter. Hun sier forsiktig at hun har fått kjærest, men ikke hvem det er. Moren spør selvfølgelig hva han heter, men Eva bare sier til moren at hun kan få møte han først. 

  Her har det helt klart skjedd noe, vi får svært lite informasjon igjennom dialog, men det skjuler seg allikevel en del hint. Tolkningene her er svært forskjellig, logisk å tenke at mye kan ha skjedd. Det trigger litt til at flere ønsker gjerne å vite mer hva som har skjedd. Kan det ha skjedd noe mellom Ingrid og Jonas? De har jo hatt litt hemmelig kontakt, og Jonas er ikke den første som roper ut når han får melding ifra Ingrid.

  Struktur og dramaturgi:

  Spenningen er bygd veldig fint opp i denne episoden hvor hovedkonflikten er mellom Eva og Jonas, men også mellom Vilde og William. Sistnevnte er ikke en direkte konflikt, men hun skal ha sex for første gang, og det skjer mye i forkant. 

  Det bygges veldig mye opp mellom Eva og Jonas, han er først veldig glad etter å ha fått vite at det blir middag på neste fredag. De sitter å virkelig kliner i skolegangen, noe som tyder på at de har skværet opp etter helga. Når fredagen kommer får plutselig Eva en telefon ifra Jonas som sier at han ikke kan komme allikevel. Samtidig så bygges det opp med Vildes konflikt i tråd med Eva og Jonas konflikt. Det er blitt gjort på en svært interessant måte som gjør at seeren har lyst å se hele episoden, men også fortsettelsen. Alt slutter nemlig ved at William henter Vilde samme kvelden middagen er. Så slutter episoden. 

  Det er ikke gjort på en rotete måte, og det er enkelt å holde følge med begge konfliktene. I episoden skjer det kronologisk, også ser man at ei uke går. Vi føler vi ikke mister viktig informasjon, men heller sitter igjen med den viktige informasjonen. Spørsmål som hva skjedde, og med hvem er kanskje de største, samt andre spørsmål.

  The Weeknd: Can't Feel My Face

  (Spilles i begynnelsen av scenen hvor Eva og Jonas sitter å kliner. 

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Når Eva kommer inn i gangen hvor Jonas bor har de ikke lagt på musikk, men bakgrunnstøyen av at du hører han, og at han tydelig spiller noe. Det skiftes brått til tv-skjermen som viser at de spiller Fifa, og flere sitter i rommet. Fra denne scenen og til neste har de brukt bakgrunnstøy som biler for å indikere at Eva sitter mest sannsynlig på skolen. Dette fungerer for klippene skjer ganske naturlig i med at hun forlater Jonas siden han er opptatt. I det hun forsvinner bak ei dør skiftes scenen. 

  Når det neste gang skiftes mellom scenene blir det bare en stille pause fra Eva og Noora som tydelig er oppgitt over Vilde. Så får vi se at Eva går opp trappen mot moren. Denne er en relativ kort scene, som det for første gang i episoden brukes musikk mellom skifte til neste scene. Mens musikken går får vi se at studentene spiller basket i skolegården, andre er på vei til timer, for så skiftes det til Eva og Jonas som sitter å kliner ganske heftig. De blir avbrutt av Noora som kommer for å minne Eva på times hos skolelegen. Da forsvinner musikken. Ellers er det ikke mye musikk i episoden. Klippingen skjer også veldig naturlig, scenene henger godt sammen.  

  Lys:

  I scener hvor de bruker naturlig lys er når Eva kommer til Jonas, og hvor Eva og Noora sitter å studerer på skolen. For å skape litt kontrast, men også for å gi oss ett bedre inntrykk av at det ikke lengre er dag så har de gjort det nesten helt mørkt i scenen hvor Eva forteller moren sin om Jonas. De er ikke mørklagte men resten av rommet er ganske mørkt. Det gir igjen en følelse av høstfølelsen som vi har hatt de siste episodene, mørket faller på. I siste scene hvor Vilde prøver å drikke seg full på rommet til Eva er belysningen litt dempet. Det er en fin måte å indikere på at det er kveld, selv om vi får se ett lite klipp av huset sett utenfor. Det er bare med på å forsterke den følelsen av at det er kveld. 

  Konklusjon med tema og budskap:

  Åpenbare temaet som de tar opp er sex noe som jeg syns er veldig viktig. Det å være 16 år, førsteklassing på videregående, og opptatt av status er ikke alltid like lett. Vi har fått flere inntrykk i tidligere episoder hvor Vilde viser at hun er veldig opptatt av sosial status. Noe som også kommer godt frem er at for mange kan sex for første gang være veldig ulikt. Vilde er veldig uvitende om temaet, tidligere i episoden tror hun at det bare er å låne p-piller av enten Noora eller Eva, og hos skolelegen tror hun nærmest på alt skolelegen sier. Skolelegen gir henne noen kondomer i med at det skal skje om bare noen dager, men Vilde vet fortsatt ikke helt hva hun har å forvente. Hennes bilde er at det kommer til å bli fantastisk, William blir å gi henne en orgasme, hun vil at den første skal være den kuleste, kjekkeste og mest populære. Ikke en typisk A4-gutt som hun har kjent hele livet. 

  Mange kan oppleve det slikt, men sex er så forskjellig fra person til person. Eva og spesielt Noora er veldig bekymret for Vilde. Vild gjør det ikke bare for seg selv, men også for å få bedre sosial status. Det er helt klart at Vilde er på tur til å gjøre noe dumt, og ikke fult så gjennomtenkt i med at første gangen er noe man ikke kan ta tilbake. 

  Vi får også se at Eva har fortsatt ikke fortalt moren sin om Jonas, og når hun spør om de kanskje skal invitere han på middag så lurer hun veldig på hvem han er. Moren spør også hvordan det går med Ingrid. Alle spørsmålene ser ut til å plage Eva, så vi forstår at det her er større selv om vi bare får små hint i gangen. Senere i episoden når Eva ringer for å høre hvorfor Jonas ikke er dukket opp kan man høre en jentestemme i bakgrunnen. Jonas sier det er søsteren hans, men Eva reagerer litt på dette. Unnskyldningen for at han ikke kan kommer er at han må hjelpe moren sin, og det måtte skje akkurat den kvelden. Når jeg så episoden for aller første gang begynte jeg å lure på om kanskje Ingrid var på besøk, at noe skjedde mellom dem. Selv om jeg har sett episoden og hva som skjer videre sitter jeg fortsatt igjen med samme følelsen etter første episode. 

  Konklusjonen min er at det er viktige temaer som de tar opp, spesielt med tanke på sex. De fremstiller det på en veldig ekte og ærlig måte, ikke alle er like opplyste om hva det, kanskje lever litt på en rosa sky om hvordan det kommer til å bli, også kommer realiteten som kan være helt motsatt av det. Jeg tror mange føler seg veldig igjen i dette med første sexpartner, hvem skal det være, hvor skal det gjøres, spenningen, tanker og følelser rundt det. Tror mange kan kjenne seg igjen i frustrasjonen Eva har over Jonas også, han var den som ville møte moren mest, men så kan han ikke allikevel. Løgnen hans er ikke troverdig (For ja, det er løgn). Det gjør Eva egentlig mer irritert for han kunne bare sagt det slik det er, og ikke løyet så mye. Løgn er ikke noe morsomt, og i alle fall ikke når du hører at det er løgn med engang. 

  Hva tror dere har skjedd som gjør at Eva gruer seg litt til å introdusere Jonas for moren sin? Kan det ha en sammenheng med Ingrid? Gjør Vilde ett lurt valg eller burde hun la vær å ha sex med William?

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #littuvanliginnlegg #kjæresteproblem #førstegang #p-piller #beskyttelse #status #løgn

 • Publisert: 20.04.2016, 18:25
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">0 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 4:11

 • Publisert: 07.04.2016, 20:26
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!) + advarer om langt innlegg

  Fortsetter med fjerde episode. Har vært helt sykt morsomt å se hvor stor oppmerksomhet innleggene mine har fått. Nevnte her om dagen at Side2 faktisk har linket bloggen min fordi jeg har skrevet analyse av SKAM. Det er helt vilt! Du finner siden artikkelen her. Tidligere analyser jeg har skrevet finner du her, her, og her.

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er fjerde episode av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Episoden er på 14 minutter og 25 sekunder, som er den korteste episoden så langt. I denne episoden blir vi litt mer kjent med Eva og resten av gjengen, men også de mest populære guttene på skolen. Av guttene møter vi Christoffer eller Chris som han også blir kalt (spilt av Herman Tømmeraas) og William (spilt av Thomas Hayes). Problemene begynner på festen der Christoffer er veldig interessert i Eva, og spenning mellom Eva og Jonas fortsetter.

  Handlingsresymé:

  Episoden starter med at Eva og Jonas ligger i samme seng på en søndag morgen. Jonas prøver å tulle litt med at han har hatt en vond drøm, Eva bare ler. Plutselig hører Eva moren sin som er kommet hjem på ett overraskende besøk. Hun dytter Jonas ut av sengen i panikk før moren kommer inn på rommet for å skjule han. Ikke bare er det komisk, men det er en rød tråd som blir tatt opp.

  På skolen neste dag sier en gutt "hei" til Eva, en som hun møtte i første episode. Lite vet hun at han tilhører på russebussen til de mest populære guttene i tredjeklasse. Sana og Vilde er helt med på at Eva må få mer kontakt med han slik at de kan komme seg på en russefest, og kanskje til og med komme inn blant de kule. Sana "stjeler" telefonen til Eva, finner gutten på Instagram, for så like bildene hans. Senere på dagen får hun svar fra han. Ikke helt det hun forventer, og samtidig prøver Jonas å tulle med at han ikke får møte moren til Eva. Eva er litt i sin egen verden og avtaler egentlig at hun kan invitere Jonas med på middag på fredag.

  Neste dag forteller Eva at de er blitt invitert på fest hos Penetrators, som de kaller seg selv for. Jentene blir helt ville, og Sana prøver å være den "kule" med  å si at alle må roe seg ned. De drar på festen, men er bare ett problem. Christoffer er veldig interessert i Eva, og hun har helt glemt av Jonas som egentlig skulle komme på middagen.  (Bildet er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  Synsvinkelen er den samme. Liker veldig godt den synsvinkelen da den pirrer nysgjerrigheten våres veldig med at vi ikke får vite så mye om hva de tenker. Her skjer det veldig mye, og vi får en del informasjon som vi må bearbeide. Noe er litt mer skjult, mens noe annet er mer åpent. Enkelt å lese, og enkelt å se på karakterene hva de tenker og føler.

  Struktur og dramaturgi:

  Det starter ganske interessant der vi fortsetter tråden med Eva og Jonas. Moren kommer som nevnt hjem helt uventet, og tydelig har hun enda ikke introdusert Jonas til moren sin. Men vi vet de har vært sammen en stund, så dette får oss til å lure på hvorfor Eva enda ikke har fortalt oss om han. Videre fortsetter det med hvem det er kult å være sammen med, og Sana vil ha de andre til å "hooke", eller kline som det betyr, med tredjeklasse guttene. Vi hopper av og til noen dager frem, men vi får alltid vite før scenen begynner hvilken dag og klokkeslett det er. Handlingen er derfor kronologisk, men det er enkelt å holde følge, og vi føler at vi ikke "mister" noe informasjon som er viktig. De har heller trukket frem det som er viktig, og det er interessant. 

  Man kan si det er tre konflikter her som er vist i episoden selv om den siste kanskje ikke direkte er en konflikt. Den første er helt klart mellom Eva og Jonas, den andre er mellom Sana og Vilde som fortsetter som en rød tråd, mens den tredje er mellom Chris og Eva. Dette er ikke en direkte konflikt, men den vil bygges opp videre i de neste episodene og ser ut som at vil skape større problemer. Man kan allerede merke at det har skapt ørsmå problemer for Eva, som har fått Christoffer interessert i henne, selv om det ikke helt var med vilje.

  (Bildet er hentet her)

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  De har gjort det veldig interessant, og man ser en litt mer ekte versjon av hva som kunne skjedd. I denne episoden er jentegjengen på sin første fest sammen som en annen gjeng, men sannheten er ikke pyntet særlig på, og man føler virkelig man kunne vært i samme rom. Mens de fester er ungdommene naturlige i sine roller, og man nesten "ser" at de har drukket. Slikt man typisk finner på fest.

  De har faktisk ikke lagt musikk på i begynnelsen av episoden, kun når vi får se tilbakeblikk fra tidligere episoder. De har heller ikke valgt å legge på musikk i sceneskifte når moren til Eva kommer hjem og ikke heller neste dag på skolen. Derimot har de lagt på musikk første gang vi møter William. Det understreker veldig godt at han er populær, og skal være pen/ kjekk. Dette er ganske viktig. I tillegg virker det som nesten alle jentene på skolen vet hvem han er. Mellom de neste scenene er det heller ikke brukt mye musikk. Neste gang de bruker musikk er først når jentene er på vei til festen, som er i siste scene eller del av episoden. Det er heller brukt mye naturlig lyder som bakgrunnsstøy. Er man i skolegården hører man elevene prater, mens når de sitter på bussen hører man folk som skal av eller går på, og på festen hører man folk som ler og musikken som spilles.

  Klippingen er litt variert, men det de har hatt mest fokus på skifte mellom vinkler er når alle fem jentene går til festen sammen. Effekten som skapes da er litt kul, og at det er musikk i tillegg får en til å bli i litt festhumør. Vi er ikke riktig der, men man skulle som sagt tro at en var på fest. Scenen forbereder oss i alle fall på at noe kommer til å skje. En annen scene som er litt interessant i klippingen er sceneskifte mellom når Eva sitter på bussen sammen med Jonas og Isak, og når hun kommer for å fortelle jentene at de har blitt invitert på fest. Klippingen skjer ganske raskt, men man føler det er litt naturlig likevel.

  Peaches: Dick in the Air

  (Sangen som blir brukt mens de går mot festen. Advarer også mot en del sterke ord i teksten)

  Lys:

  Legger merke til at de prøver å bruke sola så mye som de kan som naturlig lys, noe som er bra. De skifter også lyssettingen når det er dag kontra når det blir kveld. Er litt mørkere setting mens de går mot festen. Du ser ikke sola, og helt klart at det er blitt fredag kveld. Inne i huset derimot er det lysere, det er litt interessant for sist gang brukte de mye mørkt lys når Eva var på den første festen. At lyset er naturlig denne gangen gjør at vi allikevel får følelsen av at det er party, musikken hjelper også veldig på, og de skifter mellom å vise hva jentene gjør. I tillegg ser vi at mange har det gøy.

  Under hele denne scenen er lyssettingen ganske lys, men når man kommer ut er det blitt mørkere. Ikke helt mørkt, men litt mer sånn typisk høstkveldfølelse. 

  Konklusjon med tema og budskap:

  Flere konflikter taes opp her, noe som jeg syns er interessant. De er lette å henge med uten at det blir for mye, og ikke alt blir introdusert med en gang. Konflikten mellom Eva og Jonas har vært der hele tiden, så den er ikke ny, men er heller nå tatt til nye høyder. I denne episoden handler det mye om at Jonas er litt såret over at Eva enda ikke har introdusert han. Du får ikke høre så mye følelser og tanker, men er noe man må lese seg til mellom "linjene". Eva er i tillegg til opphengt i Christoffer, ikke nødvendigvis basert på følelser, men hun er ikke helt komfortabel med at hun må flørte med han for å komme på festen. Hun klarer det jo, men man ser tydeligvis at hun er litt stresset underveis. 

  En ørliten ting som også er tatt opp, og som har en rød tråd med resten av episodene, er at også Ingrid er på festen, bare sammen med gjengen sin. Dette reagerer både Vilde og Eva sterkt på, selvfølgelig på hver sin måte naturligvis. Vilde ble nemlig kastet ut av bussen til Ingrids gjeng, men for å vise at det ikke går innpå henne går Vilde bort for å gi en klem til Ingrid og hennes følge. Du ser helt klart at Ingrid og hennes gjeng er litt ubekvemme når Vilde gir klem til alle. Hun gjør det litt av ren høflighet også, kan det se ut som. Eva reagerer bare med å si til Noora at hun må ikke forlate henne. Det kan nemlig skje to ting i følge Eva: Enten blir hun voldtatt av Christoffer eller drept av Ingrid. Det hinter litt også til at Eva vet at hun leker med ilden, som i denne sammenhengen er med Christoffer.

  Etter scenen med Eva og Jonas som nesten blir oppdaget av moren kommer neste konflikt, som er mellom Sana og Vilde. Det er helt klart at de ikke helt tåler hverandre, og de har svært ulike meninger om ting. Spesielt når det kommer til russebussen. Vilde vil egentlig ha Sana av, så Vilde spør derfor Eva om råd. Men de blir fort avbrutt, for akkurat da kommer både Chris og Sana inn i scenen. Det er en litt intens scene mellom dem, der hvor Eva får vite hvem William er, og du ser at Vilde er spesielt interessert i han (kommer mer om dette senere), og Sana og Vilde er åpenbart ikke enige. Sana fortsetter med å skulle ha dem til å "hooke" med tredjeklassingene igjen.

  Her starter den tredje konflikten som bygges mest opp da de andre allerede har startet i tidligere episoder. I denne scenen får Sana Eva til å følge og like en masse bilder av Christoffer på Instagram. Eva blir ikke så glad for dette da hun vet at Jonas ikke kommer til å ta det bra. Senere får hun en melding fra Christoffer som syns det er litt deilig at hun "stalker" han på Instagram. Dermed faller Eva helt bort ifra samtalen hun har med Jonas og Isak, som sitter sammen med henne på bussen. Det når ett slags klimaks under festen da Eva og Christoffer blir litt bedre kjent, og du ser at Christoffer vil ha henne. Kanskje ikke som kjærest, men han er definitivt interessert i henne. Tror han liker at Eva er litt annerledes og ikke helt som andre jenter.

  Nå begynner episodene å bli mer spennende, kjenner fortsatt at jeg gleder meg til de neste som kommer, selv om jeg vet hva som skjer. Det som er interessant her er at man begynner å merke småting, som f.eks. mer og mer at noe har helt klart skjedd mellom Eva og Ingrid, selv om Ingrid nesten ikke nevnes. Man merker også at Vilde er litt usedvanlig oppmerksom på William, og nesten stråler når hun ser han. Litt som første forelskelsen mellom to personer. 

  Hva syns dere? Likte dere innlegget? Hva tror du har skjedd mellom Eva og Ingrid? Er Eva og Christoffer ett bedre par enn Eva og Jonas?

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #littuvanliginnlegg #kjæresteproblemer #kline #fest #ulikemeninger #flørting

 • Publisert: 07.04.2016, 20:26
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">2 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 3:11

 • Publisert: 29.03.2016, 19:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Advarer om spoiler alert!)

  Fortsetter med analyse av episode nummer 3 av sesong 1. Dere kan lese analysen om første og andre her, og her.  

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er tredje episoden av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Episoden er på 16 minutter og 43 sekunder, så episoden er ikke så lang. I episoden så handler det om at Eva blir bedre kjent med Noora, og Vilde og Chris inviterer Eva til å være med på russebuss. Chris inviterer også Sana (spilt av Iman Meskini) til å være med på russebussen. De har ett møte som blir ganske interessant, og de røde trådene fortsetter fra de forrige episodene.

  Handlingsresymé:

  Det starter med at Eva og Jonas er kommet hjem fra hytteturen, de er akkurat gått av bussen. Stemningen mellom dem er ikke helt topp, og Jonas foreslår at Eva kanskje kan skaffe seg noen venninner så hun slipper å være ensom. Når Eva kommer hjem til seg selv slår hun på pc-en og er på tur til å skrive til Noora. Hun vet ikke helt hva hun skal skrive og ender opp med å sende "H" ved ett uhell da hun kommer borti enter i stedet for delete. Da må Eva skynde seg å skrive noe, og Noora svarer. 

  Neste dag har Eva spansk, Noora ser henne og setter seg sammen med Eva. Læreren spør Eva ett spørsmål, men hun har ikke gjort leksene sine i høstferien. Noora hjelper Eva med spørsmålet før hun får ett spørsmål selv og svarer veldig bra og utfyllende på det. Eva er litt skremt, men Noora skyter inn at hun har bodd i Madrid og derfor ikke har mange venner.

  Etter timen står Eva i trappegangen med Jonas og Isak, da kommer Vilde og Chris. Vilde ønsker veldig gjerne å ha med Eva på russebussen som hun planlegger å starte opp. Eva sier omsider ja, og står litt fortumlet etterpå. Isak reagerer veldig på at Chris stirret på han hele tiden mens hun tygde på ei skje som du får med yogurt. 

  På slutten av dagen i skolegården har Chris invitert Sana til å være med, Vilde er litt skeptisk da Sana er muslim. Noora skyter inn med at om Sana blir med kan hun også bli med. Så det blir til at de fem jentene har møte hos Eva, det blir ett ganske interessant møte da det viser seg at Sana har ganske sterke meninger. Vilde derimot er ikke så glad for at hennes ideer ikke blir hørt da Sana tar over styringen. Så slutter episoden, og vi sitter igjen med ett inntrykk av hvordan skal det her gå?  (Bildet er fra da Chris introduserer Sana for resten av gjengen, og du finner det her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  Det er brukt mye "flue på veggen" synsvinkler hvor vi står står litt "utenfor" å ser på. Vi får ikke vite så mye hva dem tenker, og mange ganger filmer de det slik at vi skal føle oss som en del av dem. F.eks. når Sana blir introdusert er det som vi skulle stått sammen med dem. Det gir en følelse av tilhørighet og at det faktisk kunne skjedd.

  Struktur og dramaturgi:

  I denne episoden handler det mye om at Eva får seg nye venner, og stemningen mellom Jonas og Eva er litt blandet. Den er bygd opp slik at karakterene blir introdusert etterhvert i episoden, men vi får bare små hint om hvordan de er. Det avsluttet med klimakset som er bussmøte hvor det viser seg at Sana har en ganske sterk personlighet, og har mye meninger.

  Det blir en slags "indre" konflikt mellom Sana og Vilde som vi får se mer av i neste episode. Under møte prøver Vilde så godt hun kan å være sjef, men den rollen tar Sana fort over. Siden Vilde er den som kom opp med ideen om russebuss etter at hun egentlig ble kastet av den forrige hun var på, som var sammen med Ingrid føler hun seg litt skjøvet til side. Du merker ikke at de direkte krangler, men Vilde blir veldig sjokkert over Sanas meninger, og du merker hun er veldig skeptisk til henne.  (Sana tar kontroll over bussmøte, og bildet finner du her)

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Her er det ikke brukt så mye nærbilder, men vi får heller en følelse av at vi står "ved siden" av dem. Tror det er for å gi oss en følelse av at vi er med i "gjengen" og at det skal bli mer "ekte". Klipperytmen skjer ikke så fort da det ikke er så mye "action" i denne episoden. Det handler bare mer om at Eva får venner og prosessen for det.  

  Det er faktisk bare brukt sang en gang i løpet av episoden mellom klippene, og der er sceneskifte fra Eva er hjemme til vi får se henne på skolen neste dag i spansktimen. Klippingen er allikevel gjort naturlig slik at overgangene ikke kommer så brått på. Det blir også en liten pause uten at noen snakker i noen sekunder for å indikere at scenen er på en måte "slutt". Derimot er det lagt på mye bakrunnssstøy som elever som prater, trafikk, fugler som kvitrer, biler som kjøres osv. Det gir en litt mer ekte følelse av at det faktisk skjer. 

  Spoon: Do You

  (Spilles når Eva kommer til spansk timen)

  Lys:

  De har gjort det veldig likt som i de andre episodene, bruker mye naturlig lys, og på bussmøte har de filmet at det er mørkt utenfor for å understreke ekstra at det er kveld. Liker at det ikke er lagt på så mye kontraster, men at det er mer naturlig. Liker også at de har utnyttet sola det de kunne, elsker som nevnt i forrige analyse at det gir en ordentlig god høstfølelse.

  Konklusjon med tema og budskap:

  Det største tema de kanskje tar opp er sosial status. Du merker først at det er litt viktig når Vilde og Chris fra første episode støter på Eva. De vil ha henne med på en russebuss. Eva som er førsteklassing har ikke engang begynt å tenke på dette. Vilde forklarer at i aller verste tilfelle må man  i russetoget, som om det skulle vært verdens undergang. Hun sier at hun vet ikke hvordan man gjør det i Trondheim, men i Oslo er alle de kule på russebuss. Her snakker hun litt ned om de som går, og for henne virker det som sosial status har alt å si. 

  Neste gang man merker at sosial status er viktig er under bussmøte. Sana sier rett ut at de er de største taperne på skolen, og hun er den i alle fall den største taperen for at hun er muslim. De er åpenbart ikke populære, og trenger status. Hun sier derfor at for å oppnå status slik at alle vil komme på deres buss så må de bli bedre kjent med tredjeklassegutter. I Norge har hun en oppfatning av for å få det som man vil som jente må man selge seg selv seksuelt, og det er sånn hun mener de andre kan komme inn blant de populære. Alle er sjokkerte for Sana er ganske ærlig, og rett frem. Det er litt sannhet i det, mange er villig til å gjøre kanskje mye for å bli populær, og det å være kvinne kan være ganske vanskelig til tider. Det er ikke ukjent at mange kvinner bruker sex som ett middel for å få det de vil oppnå.

  De tar opp litt andre temaer også som fordommer og forhåndsdømming. Du merker det godt på Vilde når Chris introduserer Sana for første gang. Vilde står litt skremt og skjønner ikke helt hvorfor Chris har invitert henne for hun er jo muslim. Tror Vilde er redd for å bli sett enda mer ned på, hun har allerede havnet litt i konflikt med andre jenter på skolen, og hvem du henger med har alt å si. Hun spør derfor Sana rett ut om Sana kan være russ. Hun kan det, hun bare drikker ikke. 

  Begge temaene er veldig viktige temaer som blir tatt opp og tror budskapet her er at sosial status er ikke alltid bra, og kan fort gi press blant ungdommer. Og man trenger ikke gjøre noe man føler seg presset til. I tillegg tror jeg mange har fordommer, noe som kan skape konflikter. Jeg kommer fra en liten by som heter Harstad som ligger i Troms fylke oppe i Nord-Norge. Når jeg var russ så tror jeg det var kun en russebuss i toget, og det var mekanikerlinja som hadde ordnet det om jeg ikke husker helt feil (er ca. fire år siden jeg var russ). Mesteparten av oss gikk i toget, ikke at det var så langt å gå heller. Tror russetiden min var veldig annerledes sammenlignet med kanskje russetiden i Oslo. Drakk svært lite alkohol under russetiden, kanskje feil å sammenligne med SKAM, men her drikker de mye oftere. Var ikke på så store russetreff heller, men for meg var skolen viktigere. Hadde det morsomt som russ, og man trenger ikke være mest populære eller ha alkohol for å ha det morsomt. Er faktisk veldig glad jeg kan se tilbake på russetiden som ett godt minne, og være glad jeg gjorde mitt beste ut av det. Tok de russeknutene jeg syns var morsomme, uten å gå på bekostning av helse eller gjøre noe seksuelt som jeg kom til å angre på etterpå. 

  Vi hadde ei jente i klassen som også var muslim som var russ, ut ifra det jeg opplevde så hadde hun det morsomt, selv om hun ikke drakk. Hun gjorde også de russeknutene som var morsomme, som f.eks. sitte under en pult, svare på engelsk hele timen, osv. Det eneste jeg husker var litt kjipt var elite russekravene, for andre året mitt var ett av dem å farge håret rød eller blå. Var russ andreåret for meningen var egentlig å gå ut som lærling så bestilte klær i september. I februar/ mars bestemte jeg meg for å ta tredjeåret, men ville ikke farge håret blått på den tiden. Viste jeg kom til å være rødruss på tredjeåret for rød har alltid vær mer min farge, men når jeg ble rødruss så var det ikke lenger ett krav. Hadde planer om å ha rødt hår uansett. Men jaja, hadde det morsomt uansett. Kan heller utdype meg mer om temaene i ett eget innlegg da det blir for langt å gjøre det i dette.

  Syns dere det var ett tema som manglet? Noe jeg kunne skrevet mer om?

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #littuvanliginnlegg #russ #russebuss #vennskap #ungdom #sosial #status #muslim #sterkemeninger #førsteklassing #seksualitet

 • Publisert: 29.03.2016, 19:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">0 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 2:11

 • Publisert: 28.03.2016, 19:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!) + advarer om langt innlegg

  Fortsetter med analyse av episode nummer 2 av sesong 1. Dere kan lese analysen om første episoden her

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er andre episode av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Episoden er på 16 minutter og 40 sekunder, så episoden er kortere enn den første. I episoden så handler det om at Eva og Jonas skal på hyttetur i høstferien. Problemene oppstår når Jonas får ei tekstmelding fra Ingrid og både Elias og Isak blir med på turen som ikke var planlagt. 

  Handlingsresymé:

  Episoden starter med at vi ser Eva sitter hjemme, hun kikker inne på Nooras profil på facebook, og bestemmer seg for å sende en venneforespørsel. Så ringer moren til Eva som vi får vite er på jobbreise, og rekker ikke se Eva igjen før hun må reise igjen på grunn av jobb.

  En tidlig morgen er de på tur til å ha sex da plutselig Isak buser inn på rommet. Han er nemlig med på hytteturen og er ankommet litt vell tidlig. Jonas lurer på hva klokken er og med ett uhell tar hun feil telefon, (de har akkurat samme telefon, iPhone og svarte begge to) da ser hun at Jonas har fått ei tekstmelding ifra Ingrid. Neste dag på kvelden sitter de med bål får Eva vite etter å ha spurt Isak mens Jonas ikke hører på om de tekster mye. En litt motvillig Isak svarer at de tekster litt. Dette gjør blant annet at hytteturen blir mindre koselig.

  Neste dag mens de sitter å spiller Trivial Pursuit dunker det på vinduet slik at alle skvetter, så alle går ut for å se hva det var. En kompis av Jonas og Isak er kommet for å være med på hytta. Han heter Elias men er ikke så mye med senere i serien annet enn at han er nevnt ett par ganger. Det gjør i hvertfall ikke Eva noe mer glad da Jonas forandrer en del personlighet. Han prøver å tøffe seg litt mer, og skjønner ikke helt alvoret når Eva prøver å fortelle hvorfor hun er sur. Det hele ender i en krangel med middagsbordet, hun stormer inn på rommet og ligger litt fortvilet i senga. Det siste som skjer er at hun sjekker mobilen for å finne ut at Noora har akseptert venneforespørselen. Så slutter episoden.  (Bildet er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  Synsvinkelen er fortsatt "flue på veggen" hvor vi står litt utenfor å ser på hva som skjer. Men det er gjort litt mer fra Evas "perspektiv", der vi følger mer henne enn guttene som er på hytteturen. Hun er hovedpersonen og fokuset er lagt bevisst på henne i episoden, da vi merker f.eks. at Jonas er mer med guttene enn henne. 

  Struktur og dramaturgi:

  I denne episoden er det høstferie, og handlingen fortsetter fra forrige episode med en rød tråd. Handlingen skjer for det meste på hytteturen minus en liten scene helt på begynnelsen da Eva sitter hjemme. 

  I denne episoden er hovedsaklig konflikten mellom Jonas og Eva, men den starter ikke med engang, den bygges opp til at klimakset når slutten av episoden når de krangler. Temaet er Ingrid som også er en rød tråd fra forrige episode. Du føler en trangt til å få vite mer om hvorfor Eva ikke liker at Jonas tekster henne, og det gjør at stemningen er mer anspent mellom dem. 

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Klippingen veksler mellom nærbilde og hel bilde av skuespillerne. Spesielt i scenen hvor Jonas og Eva holder på å ha sex så er det spesielt brukt mye nærbilde mens de kliner. Hun ligger oppå han for å sette seg opp og ta av seg te-skjorten. Når hun gjør dette har kamerapersonen stått litt lengre bak for vi ser hele henne i tillegg til deler av rommet. Musikken er brukt veldig bevisst her, både for at den passer godt til scenen, men man får en følelse av intimitet, glede, følelser og god stemning. 

  Det er brukt musikk mellom skifte av scene for å gjøre overgangene mykere. Jeg liker det veldig godt for om det hadde vært helt stille ville det vært litt rart å se på. Spesielt i de scenene de ikke prater noe. I begynnelsen sitter Eva hjemme på pc-en, der liker jeg spesielt godt at hun har musikk. Nesten som hun skulle hørt på sangen selv på spotify, noe som veldig mange kjenner seg igjen i. Jeg sitter i alle fall ofte å høre på spotify, gjerne mens jeg skriver innlegg. 

  Selena Gomez: Good For You

  (Den som spilles under sex scenen)

  Lys:

  De bruker for det meste naturlig lys i scenene hvor de kan det, som f.eks. på hytten er gardinene ofte trukket fra slik at sola kommer frem. Ikke bare får du se litt av utsikten, men du får også en litt følelse av høsten er på tur til å komme. Jeg gjør i alle fall det med vakre farger på trær, sola som skinner inn og at dagen bare kommer til å bli nydelig. Det tror jeg at flere kan kjenne seg igjen i. 

  Noe annet jeg liker med lyssettingen deres i denne episoden er bål scenen. Det er litt skumring ute, noe som minner meg veldig om sommer/ høst kvelder i Harstad. Solen er på tur til å gå ned, det er blitt mørkere, men ikke helt mørkt. Lyset er helt fantastisk, og elsker de kveldene. Skuespillerne er godt belyste så de forsvinner ikke, så liker det veldig godt. Liker også den koselige stemningen de har først på begynnelsen, med bålet. Jonas sitter med en kassegitar og lager musikk sammen med Isak mens Eva griller. Det får meg til å ville ha sommer igjen, dra å grille, bare lage sin egen stemning sammen med venner og kjæresten.

  Konklusjon med tema og budskap:

  Andre episoden er veldig interessant da de tar opp mye som er viktig informasjon som man ikke legger så mye merke til, men blir kanskje liggende litt i bakhodet. De kommer med en del frampek og tar opp temaer som jeg ikke la merke til første gang jeg så episoden, men som jeg la mye mer merke til nå.

  Første temaet de tar opp er når mammaen til Eva ringer. Jeg tenkte ikke noe over det først, men mammaen sier hun gleder seg til å komme hjem, men må komme hjem en dag senere, og reise igjen mens Eva er på hyttetur. Det gjør at Eva ikke rekker å se henne, og som kan indikere på at hun er mye alene. Noe annet som forsterker dette er spesielt er under samtalen. Moren spør hvem hun skal på hyttetur med, så Eva sier hun skal med Ingrid og ei annen jente. Dette tyder på at moren ikke vet at de krangler, men hun vet heller ikke om Jonas som er kjæresten til Eva. Det kan gi antydning på at de ikke er spesielt nære heller da kanskje moren reiser mye i forbindelse med jobb. 

  PS: ADVARER OM SPOILER ALERT PÅ DENNE! Noe som de tar opp i episoden som er frampek og ett veldig aktuelt tema er at Isak egentlig er homofil selv om han ikke sier det. Første gang du merker det er når de sitter å spiller gitar. Han foreslår at Jonas kan spille "I'm Yours" av Jason Mraz som er en veldig kjent sang. Da sier Jonas at sangen er så "gay" for å erte Isak. Det interessante med denne sangen er at jeg tror den spilles for er en kjærlighetssang. Man tenker den kanskje er ment for Eva og Jonas, men jeg tror i dette tilfelle er den litt mer ment for Isak. Neste gang det blir tatt opp er når Elias kommer og på tøys kaller Isak for homse da de begge må ligge på samme rom. Man kan se Isak tar seg litt nær av det. Vi får dermed ikke vite før mye senere at han er homofil da Eva og Noora finner det ut ved ett uhell. 

  Temaet med Ingrid fortsetter, og innvikles mye mer med forholdet mellom Eva og Jonas i denne episoden. Jonas får ei tekstmelding fra henne ganske tidlig i episoden, noe som får Eva til å tro at noe foregår mellom dem. Det blir understrekt først når de sitter å har bål. Han får ei tekstmelding til som Eva tror er fra Ingrid, Eva spør derfor hvem den er fra, men får ikke svar. Eva spør engang til og da sier han at det er Elias, en kompis av han. Så ringer telefonen, så han forsvinner litt "ut" av bildet slik at Eva og Isak sitter igjen alene. Her får hun vite etter å ha spurt at det ikke er den første tekstmeldingen han får. Neste gang det blir understrekt er under krangelen. Han lyver åpenbart om at de snakker om fransk og vil ikke vise meldingene. 

  På grunn av dette blir det mer anspent mellom Eva og Jonas, hun føler seg også alene. Det kan virke til nå at hun har ikke mange venninner som er nære, og tror hun hadde gledet seg til litt alenetid på hytta med kjæresten. Hvem gleder seg ikke til det? At Isak ble med fikk hun vite i forrige episode, men Elias dukker helt uanmeldt opp. Jonas får en helt annen personlighet når han er sammen med Elias, og tror Isak også merker det. Han virker litt nedfor og opprørt når han i en scene skal dekke på bordet til middag. Han gir ikke like mye innsats og nærmest slenger tallerkener og bestikk ned på bordet samtidig som han ser på Jonas som sitter sammen med Elias i sofaen. Elias rapper, mens Jonas spiller på gitaren, veldig kontrast fra scenen med bålet. Tror det plager Isak litt mer enn det ville gjort om han ikke var homofil. Isak ser også at det plager Eva veldig at Jonas er slik mot henne.

  Tror budskapet i denne episoden er litt at man ikke alltid må ta ting eller personer for gitt. Jonas kan noen ganger ta henne litt for gitt, tuller gjerne problemer litt bort før han kysser henne, men han spør sjeldent om det går bra med henne. Nesten som han forventer at det går bra, da hun sier lite. Vi fikk se det litt i første episoden, men han gjør det litt her også. Når han og Elias kommer for å si at de skal røyke kysser han Eva, akkurat som alt skulle vært OK. Han spør heller ikke en eneste gang om hva Eva tenker om at de blir flere. Han kommer bare med unnskyldning om at han kunne ikke si nei når Elias spurte om å få komme. Er man venner så ville ikke Elias blitt sur om Jonas trengte litt alenetid sammen med Eva. I tillegg virker det som de sjeldent er alene når Isak hele tiden er rundt dem. 

  Det er noen viktige temaer de tar opp og jeg liker veldig godt hvordan de har klart å lagt inn skulte hint i episoden. Det gjør at jeg gleder meg enda mer til å se episode tre igjen for å analysere. I tillegg så kommer flere karakter med nå og temaene blir mer interessant, mer som man kan kjenne seg igjen i. Neste analyse kommer i morgen klokken 19.00.

  Hva syns dere om dette innlegget? Er det interessant å lese om? Er det for langt eller for kort?

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #littuvanliginnlegg #kjæresteproblemer #vennskap #ungdom #homofili #hyttetur #høstferie #ensom #utroskap

 • Publisert: 28.03.2016, 19:00
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">0 kommentarer
 • Kategori: Analyser av film og serier

  Analyse av SKAM episode 1:11

 • Publisert: 27.03.2016, 19:39
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • (NB! Spoiler alert!) + advarer om langt innlegg

  Er ingen hemmelighet at jeg følger med på SKAM selv om serien egentlig er rettet mot ungdom i 15-16 års alderen, men you know what? Jeg bare digger det mer og mer! :) Så episode fire i går fra sesong 2 som gikk på fredag som ga meg en ide, har lyst å begynne med anmeldelser av film og serier jeg ser på. Høres det interesant ut? Er ikke nødvendigvis rett slik jeg gjør det, men tror det kan bli morsomt å skrive om meninger, tolkninger, budskap og temaer.  

  Generell informasjon om episoden:

  Dette er første episode av sesong 1 fra serien SKAM som du kan se på NRK sin nettside her. Episoden er på 19 minutter og 29 sekunder, så episoden er ikke så lang. I første episode blir vi kjent med hovedpersonen Eva som spilles av Lisa Teige. I serien er hun født 1997 og går førsteåret på Nissens V.G.S. i Oslo. Allerede i første episode blir temaer som kjæreste og krangel mellom venner tatt opp, og vi kommer ganske fort inn på livet hennes samtidig som vi blir etterlatt med noen spørsmål, noe som gjør det interessant. 

  Handlingsresymé:

  Det starter rett på med en guttestemme som forteller om kontrast mellom vår hverdag kontra fattig. mens det vises bilder/ videosnutter av ungdommer som drikker seg fulle, er på byen, fråtser i seg mat osv. Scenen går så videre til at vi hører en gutt spør om oppgaven er bra og hører at det er samme stemme som fortellerstemmen. Det er kjæresten til Eva som heter Jonas spilt av Marlon Langeland. I samme scene ser vi at Eva ser veldig på spesielt ei jente som går over skolegården. Tydeligvis har noe skjedd mellom dem da de ser veldig på hverandre, og ikke fult med så glade blikk. Vi får også møte Jonas beste venn Isak spilt av Tarjei Sandvik Moe i samme scene som dette foregår da han setter seg sammen med dem.

  Senere på kvelden som er neste scene så sitter Eva på soverommet sitt med lekser. Hun er litt ukonsentrert og finner frem facebook, (noen som kjenner seg igjen?) her ser hun jenta fra tidligere tagget i ett bilde, før Isak ringer på skype. Noen minutter senere dukker Jonas opp og ikke noe mer skjer før det blir neste dag. Det fortsetter med at Eva gjør leksene sine før hun avbrutt av noen jenter fra ei revygruppe. De ønsker å invitere henne på fest (tydelig i denne scenen at ingen av kjenner hverandre), og motvillig blir hun med på denne festen til slutt alene. På festen får vi vite at jenta fra skolegården heter Ingrid som er spilt av Cecilie Martinsen. Vi får også møte Noora (spilt av Josefine Frida Pettersen), som vi får vite går i spanskklassen hennes. En litt "akward " situasjon oppstår på slutten av episoden der Eva hører ei jente gråter inne på toalettet, hun spør derfor om alt går bra. Jenta sier at hun kan hente Chris, som Eva tolker er en gutt. Noe Chris tydeligvis ikke er, det er ei venninna av jenta som gråt og er står inne på toalettet når Eva kommer med gutten hun tror Vilde tenkte på. Gutten blir litt sur med andre ord for han trodde noe action skulle skje, Eva kjenner ingen av disse personene.   (Bildet er hentet her)

  Synsvinkel og fortellerplan:

  Synsvinkelen er klart "flue på veggen" hvor vi står litt utenfor å ser på hva som skjer. Det er veldig mye opp til oss selv å tolke hva som skjer ut ifra situasjonen. Språket er på norsk med norsk tekst som gjør det litt enklere å få med seg hva som skjer. Ett eksempel på hvor man må tolke litt selv og er en "flue på veggen" er første scenen der Eva ser Ingrid i skolegården. Eva har litt unnskyldende blikk som sier "jeg er lei meg" mot Ingrid som helt tydelig er sur på henne. Hun går sammen med sin venninnegjeng over skolegården, men har ett blikk som sier "jeg er ferdig med deg. Kunne ikke brydd meg mindre!" Her er det veldig opp til oss å tolke hva som kan ha skjedd mellom dem.  

  Struktur og dramaturgi:

  Handlingen skjer kronologisk, og det skjer på en måte i tråd med nåtiden på ordentlig. Med andre ord er det f.eks. jul i serien så er det jul på ekte også. Tror en og en scene legges ut hver dag på P3 før det til slutt blir samlet i en hel episode som blir lagt ut på nettsiden. Derfor tror jeg det starter med navnet på dagen og klokkeslett for at vi skal skjønne at noe "nytt" starter og at det er gått frem i tid. Det gir også oss som seerer litt mer forståelse av tidsperspektivet i serien. Det er litt interessant at de velger å gjøre det slikt da mange bare har en hel episode som kanskje legges ut hver uke. 

  Når det kommer til hovedtema eller konflikten i episoden er det helt klart mellom Eva og hennes tidligere nære venninne Ingrid, vi vet dermed ikke hva konflikten går ut på. Det har en start, mellomdel og avslutning der alt avsluttes med at Ingrid kaller Eva ei slut. Selv om episoden ikke helt er ferdig så trigger dette oss som seerer da vi veldig gjerne vil vite mer hva som skjer. Vi har heller ikke fått svar på spørsmål som hvem, hva og hvorfor knyttet til konflikten. Men vi vet noe har skjedd.

  Kinematografi, klipperytmé og musikk

  Det er brukt musikk mellom scenene for å ha en mer naturlig overgang, det gjør det litt lettere å føle at man begynner på noe "nytt" samtidig som det har en sammenheng. I den scenen hvor Jonas kommer på besøk så ender de opp med å kline i senga, en sang kommer som i neste scene Eva sitter å hører på mens hun studerer. Det er veksling mellom litt nærbilder og litt mer oversiktsbilder og noen ganger kan det være større bilder for å vise mer. Som når vi første gang møter Isak, da står kameramannen litt lengre unna. Vi ser dem sitte på en trapp før vinklingen skiftes over til nærbilde så vi høres samtalen deres bedre. Det har de også gjort med scenen hvor Eva ankommer festen. Begge de scenene skal vi skjønne at det er en del folk som ikke nødvendigvis er i bilde, og at det skjer med utenfor kamerabilde. Det er en fin måte å vise det på uten å ta bort fokuset på det som skjer.

  Noe jeg også syns er interessant som dem har gjort er scenen hvor Jonas forklarer hvorfor han har gjort slik han har gjort i oppgaven. Det er lagt musikk bevist på for Eva blir litt fjern mens hun ser Ingrid gå over skolegården, før musikken forsvinner etter noen sekunder. Du ser Jonas ser at Eva ikke har fått med seg hva han pratet om. 

  Noe annet jeg syns er fint som dem har gjort er å legge naturlig bakgrunsstøy i de scenene hvor det passer seg. Som ute i skolegården hører vi masse ungdommer sitter å prater. Det er ikke for høyt, i tillegg kan vi høre fuglekvitrer. Det samme er gjort i fest scenen. På fester er det ganske vanlig med høy musikk, og mennesker som prater høyt. Begge scenene hvor de har gjort det forsterker følelsen som vinklingen har gjort at det er noe mer som skjer utover kamerabilde.

   Lana Del Rey: Music To Watch Boys To

  (En av sangene som blir brukt i seiren)

  Lys:

  De bruker for det meste naturlig lys i scenene hvor de kan det, mens på kvelden filmer de gjerne ute for å vise at det er mørkt før de filmer inne. Under festscenen er lyssettingen litt mørkere naturligvis, men ikke for mørkt. Syns de bruker lyssettingen bevisst riktig ut ifra situasjonen. Stemningene blir riktige og du føler det faktisk kunne skjedd deg. 

  Liker godt scenen hvor Eva spør Jonas om festen, der er det skikkelig høststemning med sola som stråler, bakgrunnsstøyen og du ser det er litt kaldere. Det gir ofte assosiasjoner som man kan kjenne seg igjen i, jeg kjente ett snev av savn etter sola.

  Konklusjon med tema og budskap:

  Jeg syns første episode er fengende, selv om det tok meg ett par episoder før jeg kunne kalle meg selv hekta. De fokuserer mest på vennskapet mellom Ingrid og Eva som tydeligvis ikke er venner lengre, men de har opp litt andre småting også.

  Det er to ting jeg legger merke til som henger litt sammen som begynner da Eva og Jonas sitter i skolegården på begynnelsen. Isak kommer, han forteller at han fikk 5+ på en oppgave, så han spør naturligvis Eva om hva hun fikk. Dette er tydelig noe hun ikke føler seg komfortabelt med å svare på, så etter mye nøling sier hun at hun fikk 4-. Du ser hun ikke er helt komfortabel med at hun må svare. Senere samme dag på kvelden sitter hun åpenbart med lekser/ innlevering og sliter litt. Hun prøver å ringe Jonas men får ikke tak i han, så ringer Isak. Der får hun vite at Jonas burde egentlig vært hjemme, men da dukker han opp hos henne. Jonas lyver om at han har vært hos kompisen hele tiden. Jonas prøver i tillegg å ufarliggjøre det med å si "stoler du ikke på meg" til Eva mange ganger med en litt munter og ertende stemme. Han løfter henne opp for å bære henne i senga der han finner oppgaven. Der ser han hva hun egentlig fikk som var 3+. Han klarer ikke å la være å erte henne, så hun erter tilbake, men du kan høre på henne at egentlig er det nok. Jenter er som regel mer skoleflink og strukturerte enn gutter så det plager henne åpenbart at både Isak og Jonas fikk bedre karakter enn henne. Videregående handler mye om stress. 

  Temaet fortsetter med at i scenen hvor Eva spør Jonas om han vil bli med på festen. Han sier han kan bli med om Isak får bli med på hytta de skal på i høstferien. Eva blir ikke særlig glad da dette var noe du kunne se på henne at hun gledet seg til. Her kan det hinte til at Isak ofte er med på ting som er meningen at Eva og Jonas skal gjøre alene for å pleie "kjærligheten". Begge temaene er høyst aktuelle da det er flere som kan kjenne seg igjen i dem. Når det kommer til skole så kan man føle like press om det er ungdomsskole, videregående, høyskole eller universitet. Kjærlighetsproblemer er noe alle også kan relatere seg til, noe som jeg tror gjør at serien tiltrekker seg større publikum. Budskapet derimot i episoden er vanskelig å si da dette er første episode og vi har akkurat fått innblikk i Evas hverdag. 

  Hva syns dere? Likte dere innlegget, var det for kort eller for langt? Noe dere savnet?

  - JM

  #SKAM #tvserie #norsk #p3 #nrk #analyse #tolkning #budskap #tema #morsomt #littuvanliginnlegg #kjæresteproblemer #vennskap #uvenner #ungdom

  PS: Neste innlegg kommer i morgen klokken 19:00, ha en fortsatt fin påske i mens <3

 • Publisert: 27.03.2016, 19:39
 • Kategori: Analyser av film og serier
 • #comments">0 kommentarer