hits

jmdrawing

En åpen og ærlig blogg som handler om livet som kronisk syk på både godt og vondt. For tiden studerer jeg interiør i Trondheim, og elsker å tegne på fritiden.

Hvordan takler jeg skole med en kronisk sykdom

 • Publisert: 14.08.2017, 15:02
 • Kategori: Ulcerøs Colitt
 • Skole er noe jeg alltid kan huske at jeg har likt svært godt. Hver høst så lenge jeg kan huske har jeg alltid likt å finne frem skoleutstyr, og forberede meg. Alt ifra til hvilke penner jeg skulle bruke eller om jeg hadde nok skrivebøker. Gleden av å gå i butikker som nettopp hadde fått inn skoleutstyr var kjempe gøy. I en alder av 24 er gleden fortsatt like stor. I år har jeg ikke forberedt meg like mye når det kommer til utstyr da jeg har en del ifra før av. Derimot det jeg heller har forberedt meg på er hvordan jeg skal takle skolen med en kronisk sykdom.

  Processed with VSCO with s1 preset

  Jeg har ikke alltid hatt sykdommen. Den kom rundt 12-års alderen og i starten var den ganske turbulent. Var innom sykehuset ofte, og ei stund måtte jeg bli sendt til Tromsø for enda bedre oppfølgning. Sykehuset i Harstad er lite sammenlignet med Tromsø, og de hadde barneleger som var mer spesialisert på sykdommen Ulcerøs Colitt og Morbus Chrons. Husker enda jeg fikk tilsendt ukeplanen på mail mens jeg var på barneavdelingen i Tromsø, så jeg kunne gjøre skolearbeid når jeg hadde energi. Møtte mange andre barn som også var veldig syke. Husker ikke spesielt mye fra den tiden, men har noen veldig vage minner om rommet jeg gjorde skolearbeidet på og at det var andre barn der. Husker ikke ansikt eller navn, men trivdes veldig godt på den avdelingen. 

  Tiden på sykehuset var utrulig koselig på mange måter, men samtidig også et helvete (unnskyld ordbruken). Jeg kastet opp eller gikk på do ofte. Maten kom uansett aldri fast ut, hverken ene eller andre veien. Vekten gikk drastisk ned, men etterhvert begynte endelig medisinene å fungere. Da kunne jeg etter måneder på sykehuset begynne på skolen igjen. Begynte litt senere enn alle de andre i syvende klasse, men gikk seg til etterhvert. Noen nedturen kom etter skolestart i syvende, men fikk god hjelp. Sykdommen ble hyppig oppfulgt og selv om ungdomsskolen/ videregående også hadde sine opp -og nedturer klarte jeg å leve et så "normalt" liv som mulig med sykdommen. 

  Processed with VSCO with s1 preset

  Tror nok at den tøffeste tiden som student har vært dette året. Aner ikke helt hvorfor, men tror det har vært en blanding av alt egentlig. Alt ifra medisin som ikke ville fungere til at det er lenge siden jeg har vært student. Tror spesielt det med medisin har spilt en stor rolle da jeg i mine grunnskole år ikke hadde noe problemer med medisinen. At man har en kropp som ikke fungerer kan ha ganske stor effekt på hverdagen,, og får man nok dårlige dager er det vanskeligere når det kommer til skolen. 

  Dette året her har virkelig vært en prøvelse for min del. Har absolutt hatt gode dager, men de dårlige dagene har dessverre vært i flertall. Det jeg har lært er å bare gjøre så godt man kan. Slik jeg takler det er først og fremst å senke kravene mine. Har alltid vært en student som ville oppnå gode resulter. Spesielt siste året på VGS jobbet jeg utrulig hardt for gode karakter, men kunne aldri jobbet slikt nå. Brukte omtrent all fritiden min på å lese i bøker, skrive notater og pugge til prøver. Kunne selvfølgelig prøvd nå, men det ville ikke vært en realistisk hverdag. Bruker mye mer tid på søvn og ikke minst hyppigere toalettbesøk nå enn før. Før var det ingen problem å fungere på seks timer søvn. I dag sliter jeg med selv åtte timer søvn. Da er avslapning en god nøkkel for suksess i hverdagen. Merker kroppen er mer sliten nå enn før, men igjen så har jeg gått igjennom mye den siste perioden.

  Jeg jobber med det jeg kan, også prøver jeg å slappe av mest mulig. Har jeg en god dag hvor jeg kan jobbe mye utnytter jeg det så mye som mulig. Tror at man kommer langt med å utnytte den gode tiden man har, og heller akseptere at man har en dårlig dag når man har det. Prøver denne tankegangen selv, og merker at stresset ikke er like stor selv om det vil alltid være der. Slik som i vår har eksamen vært enda vanskeligere å lære seg pensum til. Da har jeg bare måtte slå meg til ro med at jeg har gjort mitt beste. Jeg kan ikke velge gode eller dårlige dager, gode eller dårlige perioder. Jeg kan bare velge hvordan jeg skal gjøre det beste ut av situasjonen.

  Processed with VSCO with s1 preset

  Til høsten håper jeg det blir lettere på det nye studiet mitt. Har høye krav til meg selv, og tror det er viktig at man tenker at man kan få til like mye som alle andre. Samtidig setter jeg høye krav som er realistiske om det gir mening? Nå har vi ikke direkte karakterer tror jeg. Heller godkjent/ ikke godkjent, men om vi skulle hatt karakterer ville 4ere eller 5ere vært like bra som 6er. 2er er også bra for da står man i det minste. Tror det jeg prøver å si er at karakterer spiller kanskje ikke så stor rolle. Studiet for meg handler først og fremst om det å lære, og ikke minst ha det gøy.

  Jeg er ikke noe mindre verdt enn samboeren min selv om vi fikk forskjellige resultater på eksamen. Eksamen i mitt hode er bare et tall, og de kan egentlig ikke vise andre hvor gode du er. De er bare med som ei retningslinje som skal si noe om ca. hvor god du er. I Norge bruker vi karakterer i skolesystemet, men mange har sikkert opplevd å få en urettferdig karakter eller ikke fått vist sitt fulle potensiale på eksamen, prøver eller innleveringer. Eksamen kan også være utrulig vanskelig om man er riktig uheldig med oppgaven. Tror oppgaven man får på eksamen handler mye om flaks. Samboeren min har gått lengre på universitet enn meg, og han har vært borti både gode og dårlige oppgaver. Oppgaver som har gått lekende lett, mens andre har vært et sant mareritt for uflaksen har kicket skikkelig inn. Selv innleveringsoppgaver/ prøver kan være vanskelige da man ikke alltid får vist alt man kan. 

  Måten man takler skole på varierer veldig og det fins dessverre ingen fasit. Tror bare man må finne sin egen måte for alle har ulik erfaring med sin sykdom. Smertestillende og Imodium (tabletter som skal hjelpe mot diaré) er blitt bestevennene mine samt vann. Jeg passer også veldig på hva jeg spiser. Et eksempel er hvis jeg skulle ha kjøpt salat i kantina på skolen så ville jeg ikke valgt dressing med hvitløk i. Da hadde jeg måtte stasjonert meg på et toalett resten av dagen. Dropper jeg denne dressingen ville sannsynligheten vært større for at magen ville vært fin resten av dagen. Så klart er det bedre å lage sin egen mat, men ikke alltid man har tid eller energi til det. 

  Les gjerne mine studie tips som kronisk syk her (del 1) og her (del 2). Disse går litt mer på praktiske ting som stipend man kan søke på eller tilrettelegging til eksamen. 

  Kommenter gjerne om innlegget var til hjelp eller om noe manglet. Ha en fortsatt fin mandag<3

   

  - JM

   

  #blogg #helse #kronisksyk #sykdom #ulcerøscolitt #ulcerativecolitis #medisin #sykehus #høst #skolestart #hverdag #tips #studie

 • Publisert: 14.08.2017, 15:02
 • Kategori: Ulcerøs Colitt
 • 12 kommentarer
 • 12 kommentarer

  Nor

  14.08.2017 kl.15:44

  💓 💟 💟 💋

  Jeanett Michelle

  14.08.2017 kl.16:04

  Nor: <3 <3 <3

  Den lille Pandaen c:

  14.08.2017 kl.15:52

  Du er så sterk og flink <3

  Jeanett Michelle

  14.08.2017 kl.16:04

  Den lille Pandaen c:: Tusen takk!!<3

  spisogspar

  14.08.2017 kl.18:01

  Håper dette året vil bli et bra år for deg <3

  Jeanett Michelle

  14.08.2017 kl.18:55

  spisogspar: Tusen takk for den gode støtten!<3

  Hege Kristin

  14.08.2017 kl.19:56

  stå på <3

  har forresten ukens blogg konkurranse på min blogg, gjerne bli med 😃

  Jeanett Michelle

  14.08.2017 kl.21:50

  Hege Kristin: Tusen takk!<3 Takk for tips, skal sjekke ut :)

  dvergpinschere i mitt hjerte

  14.08.2017 kl.20:14

  Lykke til! og håper du får et godt år!!

  Jeanett Michelle

  14.08.2017 kl.21:52

  dvergpinschere i mitt hjerte: Tusen hjertelig takk for støtten!<3 Håper jeg også :)

  frodith

  14.08.2017 kl.20:21

  DU virker veldig sterk, og sikker på du når dit du vil. Men ta hensyn til deg selv hele veien :-)

  Jeanett Michelle

  14.08.2017 kl.21:53

  frodith: Tusen hjertelig takk for kommentaren, og for at du har så stor tro på meg!<3 Det skal jeg :)

  Skriv en ny kommentar