hits

jmdrawing

En åpen og ærlig blogg som handler om livet som kronisk syk på både godt og vondt. For tiden studerer jeg interiør i Trondheim, og elsker å tegne på fritiden.

FUCK Janteloven!

 • Publisert: 08.05.2017, 12:00
 • Kategori: Temaer
 • Hvorfor er det sånn at i dagens samfunn er du aldri perfekt uansett hvordan du er? Enten er man for tynn, eller så er man for tykk. Har for kort eller for langt hår. Tynne armer, men store lår eller omvendt. Nesen er for stor, eller øynene er ikke fine nok. Man kan ikke like det samme kjønnet, for det er ikke sosialt akseptert, eller det å komme fra et annet land eller kultur for den del. Vi skal ikke snakke stygt om andre, men allikevel få ytre alle våre meninger. Man blir sett på som sjalu om man ikke snakker "pent"  om andre jenter. Jobber man for mye svikter man barna sine, og har man ikke skolegang kan man aldri bli suksessrik. Listen er så uendelig lang, men hvorfor kan man ikke bare være seg selv?

  Hele livet har jeg følt meg annerledes og hatt dårlig samvittighet for det, men trenger jeg det? Er absolutt ikke "perfekt" da jeg har cellulitter som alle andre, stor rumpe, A-cup i BH-størrelse, mage og jeg er liten i vekst, samt mange andre ting jeg sikkert kunne nevnt. I tillegg liker jeg en litt mer rocka stil, og spesielt hodeskaller. Samtidig har jeg en enorm kjærlighet for Disney. Senest i går så jeg Tingeling på Viaplay bare fordi at jeg hadde lyst. Hadde den på i bakgrunnen mens jeg satt og tegnet, noe som var veldig koselig. Har ingen problemer med å se slike filmer, eller høre på rocka musikk. Begge de to tingene er en del av meg og mye mer, så ikke døm meg for det. Ikke døm meg for valget av klær den dagen eller for sminken min. I det siste har jeg blitt mye mer interessert i dette med sminke, men jeg føler allikevel at det ikke er noe jeg ha i hverdagen. Ofte gjør jeg det bare for å ha det er gøy, for meg til å føle meg litt bedre. Ser ikke den syke jenta i speilet som jeg ser hver dag.

  Misforstå meg rett, fordi jeg er jo syk, og sminke hjelper ikke øyeblikkelig med at jeg blir frisk eller noe sånt. Er heller den følelsen av det som hjelper. Jeg er mye hjemme, og da orker jeg svært sjeldent å ordne meg om jeg ikke skal ut av døra. Finner de mest komfortable klærne, og pleddet, og de varmeste lestene. Bryr meg om meg selv, men har bare ikke energi til å ta vare på meg selv når jeg er dårlig. Springer mye på do, og da sover jeg mye eller gjør ingenting. Når jeg endelig ordner meg betyr det som oftest at jeg skal noe. Kanskje å komme meg ut av huset, som jeg ikke har vært ute av på ei hel og lang uke. Da føles det godt for meg at jeg ser bra ut, eller bare føler meg freshere. Men hvorfor skal for eksempel det å sminke seg litt bli sett så ned på? Er hele tiden redd for hvordan andre skal se på meg. Redd for at de ikke tror på meg når jeg sier at jeg er syk eller sliten. Jeg ser jo ikke akkurat sliten ut. Dagene med sykdommen kan være ganske så jævlige til tider (unnskyld ordbruken).

  Noe annet som er vondt, og som har fått meg til å tenke, er hvor mye det er sett ned på at gutter bruker sminke. Hvor lenge har ikke gutter brukt sminke på TV, så hva er forskjellen ute på gata? Gutter sliter like mye som alle andre, og kanskje i enkelte tilfeller mer enn oss jenter, med acne, kviser og mye mer. Hvorfor skal ikke de få kunne dekke over dette, for eksempel? Sminke burde være naturlig for alle å kunne bruke, og har sett utrulig mange flinke gutter og jenter som sminker seg. Man trenger ikke den dyreste sminken heller, for det er liksom også en uting i henhold til Janteloven. Kjøper man eksempelvis sminke på H&M blir det sett på som "billig" eller "dårlig" sminke, men kjøper man på MAC er det altfor dyr sminke, altfor snobbete. Hva er greia med det? Sminken skal ikke være for billig, men ikke for dyr, og det er viktig å huske på kvalitet, men ikke for mye eller for lite. Hva skal man da få kjøpe egentlig? Det er plutselig galt om man har kjøpt sminkekoster fra Zoeva og legger ut på Facebook, for det er ikke noe alle har råd til. Er også galt om man kjøper koster på eBay. Hvor er mellomtingen? 

  I det siste året har jeg lært veldig mye innenfor sminke og syns alle burde få kunne kjøpe den sminken eller de klærne de selv vil. Alle burde få kunne uttrykke seg selv som den man er uten at det liksom skal gå på bekostning av andre. Vi burde ikke sette hverandre i en bås. Heller bli kjent med hverandre. Selv har jeg utrulig mange flotte gode venner som alle har sin personlige og unike stil, og vi alle kommer i forskjellige fasonger og størrelser, men er ikke interesser og personlighet viktigere? Har man et sunt og fint forhold til seg har man det bra, men hva ligger det i det? Per Fuggeli sa en gang at vi må akseptere oss selv som den feilvaren vi er, for ingen er helt perfekt.

  Har selv gitt opp trening akkurat nå fordi formen strekker ikke til. Håper dette en gang endrer seg. Føler derimot jeg har andre og litt viktigere ting i livet jeg ønsker å prioritere på dette tidspunktet, men betyr ikke at jeg alltid spiser usunt heller da. Har et helt vanlig kosthold som er veldig variert tror jeg (håper jeg). Jeg elsker å stå på kjøkkenet sammen med samboeren min, og vi lager utrulig mye god mat fra bunnen av. Spiser både pasta og ris, men også kylling og laks. Elsker å lage potetbåter, og forguder pasta bolognesen vår med pølser og hjemmelagd tomatsaus. Så ikke døm meg eller andre mennesker for å kjøpe mat på McDonalds, for som alle andre får jeg og vanlige mennesker også lyst på slik mat. Jeg dømmer ikke andre for å spise sunt eller usunt, og hva er egentlig sunt og usunt i den forstand? Det er jo fruktsukker i frukt, og jeg har opplevd å bli dårlig av mat som skal være bra for meg. Tåler for eksempel ikke hvitløk, som jo er bra for kroppen. Surt? JA VISST! Men slik er livet. Vi lever bare én gang og alle burde få ha sitt eget liv uten at alle andre skal legge seg altfor mye oppi det. Noe jeg også har lært er å ha et balansert forhold til kroppen. Med andre ord må jeg akseptere at jeg også kan spise hamburger, men jeg trenger ikke spise det hver dag. Vi ser aldri hva hvert menneske gjør hver dag, så vi kan aldri vite det hundre prosent. Jeg liker å tenke at vi er alle unike på hver vår måte uansett kjønn, legning, stil, minoritetsbakgrunn, alder, kosthold, kropp osv. Syns du selv at du fortjener respekt, så må du rett og slett gi den samme respekten tilbake hver gang.

  Så derfor sier jeg FUCK Janteloven, og denne gangen skal jeg ikke unnskylde orbruket mitt. Vi har et ansvar for å få det bedre med oss selv, men jeg mener også at samfunnet har et ansvar ovenfor seg selv og alle som lever i det. Så ikke døm andre før man blir kjent med personen.

  Hva mener du?

  - JM

   

  #blogg #janteloven #ulcerøscolitt #sykdom #kronisksyk #bilder #tegning #jente #værsnill #akseptere #derwent #skikkeblyant #staedtler #fineliner #promarker #copicsketchmarker #prismacolor #lillahår

 • Publisert: 08.05.2017, 12:00
 • Kategori: Temaer
 • 18 kommentarer
 • 18 kommentarer

  misscarrot

  08.05.2017 kl.14:44

  Er enig! :) Fuck janteloven!

  Jeg bruker å si til meg selv at jeg er perfekt, fordi jeg er uperfekt hvis det ga noen som helst mening.

  Det er jo helt greit med banneord, spørs hvilken setting dem brukes i.

  Jeanett Michelle

  08.05.2017 kl.17:18

  misscarrot: Gir veldig mening, for ingen er liksom perfekt sånn egentlig. I bladet og magasinet blir som regel bilder retusjert uansett. Man ser utallige eksempler på kjendiser som ser helt annerledes ut for at bildet er retusjert. Vær stolt av deg selv :) Hehe, ja, men er vokst opp med at banning ikke var så pent. Så er nok litt forsiktig med bruken av banneord, også liker jeg å heller finne andre ord som beskriver ting, men kommer veldig an på hvilken setting man bruker dem i.

  liveterherlig93

  08.05.2017 kl.15:58

  enig:)

  Jeanett Michelle

  08.05.2017 kl.17:18

  liveterherlig93: :)

  Marielle Kristine Eliassen

  08.05.2017 kl.16:31

  Ja, fyfaen, FUCK janteloven så jæævliiig!! Styggeste som er.

  Er selv helt enig med deg - man blir jo faen meg dømt av andre uansett hva faen man gjør, sier, tenker og mener. Derfor bør du gjøre det som er best for DEG, og ikke alle andre rundt deg - det kommer man ikke langt med til slutt, uansett.. :P

  Jeanett Michelle

  08.05.2017 kl.17:22

  Marielle Kristine Eliassen: Ja, har brukt lang tid og dessverre mange år på å komme meg hit der jeg er i dag. Ser at å bruke tid på å gjøre andre glad er liten vits i, men kan heller bruke den tiden på å gjøre meg selv glad om det gir mening? Har lært at det er mye mer viktig å elske en selv for den man er enn å gå rundt å skulle kopiere andre. Samboeren min f.eks. elsker meg jo for den jeg er, så hvorfor forandre meg? Syns du også skal være akkurat den du vil være. Elsker å se personligheter som stråler. Takk for en veldig fin kommentar :)

  frodith

  08.05.2017 kl.17:06

  Viktig å ta tak i seg selv, og ikke la andre styre...hva DE synes og mener spiller ingen rolle. Enig om Janteloven :-)

  Jeanett Michelle

  08.05.2017 kl.17:24

  frodith: Hyggelig å høre at du er enig, og sant ja. Viktig at man ikke lar andre styre en for mye. Fint å hente litt inspirasjon, men kanskje ikke for mye. F.eks. jeg som tegner henter mye inspirasjon fra andre som tegner, men viktig at jeg har min egen stil også :)

  dvergpinschere i mitt hjerte

  08.05.2017 kl.17:56

  Sååå enig..og flott skrevet! Jeg tror de fleste med årene blir litt mer avslappet til dette..og gjør som man selv vil...uansett hva andre sier..Ille at folk skal bry seg om hva jeg gjør og ikke gjør...ha en god kveld!

  Jeanett Michelle

  08.05.2017 kl.19:17

  dvergpinschere i mitt hjerte: Takk for at du likte innlegget mitt :) Vil tro det samme at når man eldres vil enkelte ting bety mindre. Følge i alle fall selv at bare i løpet av et år så har tankegangen endret seg meg. Fyller 25 til neste år, og hadde jeg skrevet dette for 5 år siden tror jeg at innlegget hadde vært veldig annerledes. Tusen takk, og i lige måde! :)

  Janne

  08.05.2017 kl.17:57

  helt enig!

  Jeanett Michelle

  08.05.2017 kl.19:17

  Janne: Takk :)

  Marielle Kristine Eliassen

  08.05.2017 kl.19:37

  Ja det er heelt sant :D Selv brukt mange år på sånt, men tenker som deg også, og har selv begynt å gjøre ting som er bra for MEG. Største er nok å få hjelp av psykolog og legen til å søke om ufør - enda ikke fått søkt, fordi nav er så treig, men fått psykolog og legen til å skrive til nav nag uførhet. Og det er noe jeg sliter med veldig veldig mye - den skammen og skylden, og det å føle en snylter på staten og andre som jobber full tid eller deltid.. :/ Men det kommer seg, sakte men sikkert :D

  Jeanett Michelle

  08.05.2017 kl.21:27

  Marielle Kristine Eliassen: Merker stor forskjell etter at jeg selv begynte hos psykolog, og er personen flink kan det hjelpe en veldig mye på hvordan man tenker om seg selv. Har lært mye om meg selv som jeg ikke viste eller var klar over, så tror deg når du sier det hjelper. Syns det er fint å høre at du får hjelp :) Dessverre mange som ikke får hjelp, og det er synd. Syns absolutt at du har all rett til å søke om ufør, og om det er det som fungerer best for deg, så kjør på! Vet det er vanskelig, men prøv å ikke tenk på hva andre syns om deg. Har selv en kronisk sykdom som har gjort meg sykemeldt opptil flere ganger, og har vært tungt for har tenkt at jeg snyltet på staten. Vil tro at ingen bare blir uføre uten videre, så du har god grunn uten å måtte forklare deg selv ovenfor andre. Er bekker 24 og enda ikke fått ordentlig utdanning på grunn av sykdom, og før stresset det meg veldig. Har venner som snart er ferdig med både master og enda mer, men det er deres liv. Ingen er lik, og alle må gjøre det de føler for passer dem best. Syns du har stor grunn til å være stolt av deg selv. Er ingen enkel sak å bli uføre, men helse er utrulig viktig. Man har bare et liv og ei helse :)

  spisogspar

  08.05.2017 kl.21:33

  Bra skrevet og enig med deg, folk er veldig kritiske til hverandre.... Flott tegning :D Og jeg liker veldig godt Tingeling filmene også :)) Det er nok litt forskjellig med hvor mye folk bryr seg om hva andre synes og sånt, noen sier det blir bedre med årene, men for mange blir det kanskje værre også, kroppspresset og alt det andre presset er jo der allikevel og når en er oppi årene er en ikke fresh og ung lenger, hihi så da er det ikke alle som føler seg helt vel med det.... Og med feks barn og mann så må man prestere på mange forskjellige arenaer, og sjonglere jobb, mamma rollen, kone /kjæreste rollen, venninner og samtidig trene og holde seg ung osv :D

  Jeanett Michelle

  08.05.2017 kl.23:04

  spisogspar: Tusen takk for kommentaren, og så koselig å høre at du likte tegningen :) Ja, det er sant. Er bekket 24 og føler veldig på presset at jeg burde hatt jobb, leilighet osv. Men tenker samtidig at alle har ulike liv, og interesser :) Stresser ikke så mye med det nå lengre :P

  Helle berntzen

  27.09.2017 kl.21:09

  så flink du e !

  Jeanett Michelle

  09.10.2017 kl.15:29

  Helle berntzen: Tusen takk!

  Skriv en ny kommentar